НОВИНИ

Мюсюлманите у нас посрещнаха Рамазан Байрам с молитва на открито

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 13.05.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. В Хасково заради пандемията за втора поредна година вярващите отправиха молитвите си от спортни игрища.

Още по изгрев слънце мъжете се събраха за празнична молитва. Заради пандемията, от миналата година тя се провежда на открито.

Всичките мюсюлмани се събираме на едно място, с байрямския намаз взимаме възнаграждението от Всевишния за месеца, който сме прекарали в ибадет, в постене, каза Сейхан Мехмед, районен мюфтия на Хасково.

След като през последните 30 дни са постили от днес празнуват, като се събират на богати трапези със семействата си. Младите искат прошка от възрастните. Раздава се храна на съседи и бедни хора.

Най-важното за този празник е да споделим радостта и щастието си с всички останали хора. По света има много страдащи хора. При нас целта е тази радост максимално повече хора да обхваща, каза Сейхан Мехмед, районен мюфтия на Хасково.

А в Кърджали празникът е двоен. Сутринта молитвата беше в нова джамия. Тя е построена с дарения на местни хора и изселници и е сред най- големите в страната с капацитет от 1200 души.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е бъдещето на "Бузлуджа"?
Какво е бъдещето на "Бузлуджа"?
Остава опасността от гръмотевични бури и градушки
Остава опасността от гръмотевични бури и градушки