НОВИНИ

Атрактивни демонстрации на армейските спецчасти в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 13.05.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Атрактивни демонстрации на армейските спецчасти в Пловдив. Силите ни за специални операции участват в мащабното международно учение "Троянска стъпка" заедно с 8 други държави. В България тренировъчните задачи за мисии на НАТО се изпълняват от повече от половината участници.

"Троянска стъпка" е най-голямото учение на силите за специални операции в Европа. Тази година в него участват 230 военнослужещи, самолети и въоръжение от България, САЩ, Испания, Великобритания и Република Северна Македония.

Парашутни скокове, обезвреждане на терористи, бойни техники и координация по земя, въздух и вода тренират участниците в учението. Ключов момент в тази подготовка е усъвършенстването на тактики и техники при различни операции.

Разузнаване с хеликоптери "Бел" и "Кугър", неутрализиране на паравоенно формирование, спасителна операция, умения за стрелба и ръкопашен бой демонстрираха за по-малко от половин час българските специални сили.

"В настоящия момент ние отработваме фазата възпиране, където в отговор на криза не само Българската армия развръща силите за специални операции, а заедно със съюзниците ни от Алианса, се демонстрира възпиращ потенциал", заяви адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната.

Силите за специални операции демонстрират умения по суша и вода (Снимки)

"Троянска стъпка" е мащабно международно учение. В него от България се ръководят тактически задачи и на територията на Република Северна Македония и Унгария.

"Убеден съм, че всички участващи специални сили повишават в такава среда своята оперативна съвместимост , работят като съюзник и най-вече показват, че ние заедно като сила може да отразяваме заплахи", допълни генерал-майор Явор Матеев, командир на съвместното командване на специалните операции на Българската армия.

"Мисля, че това е много добра демонстрация на съвместни действия от силите на Алианса - да показваме и да се учим едни от други", каза още генерал-майор Дейвид Тейбър, командир на силите за специални операции на САЩ в Европа.

Демонстрациите в Пловдив бяха наблюдавани от посланиците на Съединените щати, Великобритания и Испания у нас. За да представят страните участнички, в открития ден от учението, български парашутисти направиха скокове с националните им знамена.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Говори мъжът на простреляната в метрото жена
Специално: Говори мъжът на простреляната в метрото жена
Индийският вариант на COVID-19 още не е засечен в България
Индийският вариант на COVID-19 още не е засечен в България