НОВИНИ

Военна техника от САЩ пристигна в Албания за учение на НАТО

военна техника сащ пристигна албания учение нато
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:32, 02.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Голямо количество американско военно оборудване и техника пристигнаха в албанското пристанище Дурас като част от учението на НАТО "Defender-Europe 21", съобщават местни медии.

Според официални лица това е най-голямата военна концентрация след Втората световна война. Има около 700 превозни средства и друго военно оборудване на 53-та бригада във Флорида, които бяха разтоварени в Дурас през последните дни, съобщава Oра нюз.

„Албания е ценен партньор. Нашите войски със съвместно обучение ще увеличат взаимната активност, ще изградят оперативна готовност и ще укрепят отношенията. Всичко това ни позволява да отговорим на всяка криза по всяко време, заедно с нашите съюзници и партньори“, каза Тами Мюкенфъс от американската армия за Европа и Африка.

Във военните маневри ще участват 28 000 американски, съюзнически и партньорски бойци от 27 държави, провеждащи едновременни операции в над 30 учебни зони.

"Албания, като член на НАТО от 2009 г., ще ангажира хиляда войници в това историческо събитие, защото това е най-голямото учение в Албания и региона," каза министърът на отбраната Нико Пелеши.

Учението, което започва на 4 май и продължава до 9 юни, ще бъде ръководено от Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка американската армия и ще включва членове и партньори на НАТО, 2000 войници от българската армия. То ще де проведе в Черноморския регион, на Балканите и в Естония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукери гониха злото от село Елешница на Великден (Снимки)
Кукери гониха злото от село Елешница на Великден (Снимки)
Избраха Красен Кралев за посланик на европейския волейбол
Избраха Красен Кралев за посланик на европейския волейбол