НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Ресурсите са ограничени, пари за антикризисни мерки има до края на май

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 13.05.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Очакваният дефицит ще бъде по-голям. Осигурени средства за антикризисните мерки има до края на месец май и това налага засегнатите структури бързо да получат яснота дали могат да разчитат на някаква подкрепа и след това. Това коментира в студиото на "Още от деня" Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му кризата не е отминала.

"Според прогнозата на Европейската комисия, която излезе преди два дни, се очаква четвъртото тримесечие на тази година да бъде по-добро от предкризисното четвърто тримесечие на 2019 година. Има сектори, които няма да се възстановят и тогава", допълни Васил Велев.

По думите мерките не могат да функционират така, както това се е случвало до момента, защото няма пари, а служебното правителство без парламента не може да актуализира бюджета.

"Ресурсите са ограничени и в началото на следващата седмица се надяваме да разберем колко точно са резервите. Не може да се очаква до края на годината да бъдат в същия вид", добави Васил Велев.

Генералната посока на парите са от икономиката към бюджета и без това нито една държава не може да функционира, подчерта той и заяви, че "трябва да се изправи икономиката, за да има пари за всичко".

"За тези сектори в икономиката, които са засегнати и продължават да са засегнати, трябва да се намерят ресурси, за да бъдат подкрепени. Правя връзка с Плана за възстановяване и устойчивост - ние сме отворена икономика и над 50% от БВП се реализират чрез нашия експорт, ние се състезаваме на световните пазари и колкото в по-добра кондиция излезем от тази криза, толкова повече са шансовете за догонващо развитие", обясни Васил Велев.

Какво още каза председателят на УС на АИКБ вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са очакванията на хората от новия кабинет
Какви са очакванията на хората от новия кабинет
Евгени Иванов за закриването на спецсъдилищата: Целта е да се попречи на държавата да раздаде справедливост
Евгени Иванов за закриването на спецсъдилищата: Целта е да се попречи на държавата да раздаде справедливост