НОВИНИ

Янаки Стоилов предложи анализ на спецправораздаването от създаването му до днес, ВСС прие

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:12, 13.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет прие декларация срещу закриването на специализираните съдилища и прокуратури. По предложение на служебния правосъден министър реши да се направи анализ на специализираното правораздаване от създаването му до днес. По време на дискусията Янаки Стоилов наложи регламент за изказване до пет минути на член на ВСС.

Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова предложиха Висшият съдебен съвет да подкрепи магистратите, които са се обявили против закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

В предложената декларация се обявяват в защита на независимостта на съдебната власт от политическо влияние. Председателят на Върховния касационен съд обаче се обяви против. Лозан Панов заяви, че в документа няма правни мотиви, а тексът е политически.

Цветинка Пашкунова реагира, че принудителното преместване и понижение на съдии е посегателство срещу независимостта им.

Главният прокурор я подкрепи и допълни, че закриването на специализираното правосъдие ще доведе до безнаказаност, тъй като всички дела ще трябва да започнат отначало. Гешев напомни, че запорираното имущество на подсъдими и обвиняеми е за над 3 милиарда лева.

И трябва ясно да бъде казано следното - закриването на тези структури ще бъде само в интерес на мафията. На хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани, обясни Гешев.

Служебният правосъден министър предложи двете колегии - прокурорската и съдийската, в едноседмичен срок да изработят критерии, по които да се оцени ефективността на специализираните съдилища и прокуратури.

Аз смятам, че обсъждайки този въпрос ВСС трябва да се ангажира с анализ за резултатите от дейността на Специализираната наказателна прокуратура и Специализирания наказателен съд от времето на тяхното създаване до сега. И това е основната, върху която по-нататък трябва да продължи дискусията по този въпрос, обясни Янаки Стоилов.

С 18 гласа "за" и 3 "против" ВСС прие декларацията в защита на специализираното правосъдие и единодушно подкрепи предложението на Янаки Стоилов за анализ на ефективността.

Служебният министър коментира още, че ще провери твърденията на Светослав Илчовски за издевателства над задържан известен бизнесмен.

Но обръщам внимание, че трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери, уточни правосъдният министър.

Янаки Стоилов каза още, че до края на седмицата ще бъдат назначени и заместник-министрите на правосъдието.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов посъветва Солскяер да не купува Хари Кейн
Бербатов посъветва Солскяер да не купува Хари Кейн
Първи решения на новия кабинет (ОБЗОР)
Първи решения на новия кабинет (ОБЗОР)