НОВИНИ

Ученици от Бургас разработиха безплатен сайт за подготовка за матурите в 4-ти клас

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 13.05.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Още
Слушай новината

Ученици разработиха безплатен сайт за подготовка на четвъртокласници. Това са две момчета от 7-и клас, които учат в Основно училище "Александър Георгиев - Коджакафалията" в Бургас. Сайтът им се казва "Аз и математиката готови за Национално външно оценяване". Неговата цел е да подпомогне четвъртокласниците при подготовката им за т.нар. малки матури.

"Малките стъпки водят към големия успех!". Това е мотото на двамата ученици от Бургас. Калоян и Вичо, които в момента се подготвят за собствените си изпити в края на седми клас, осъзнават колко стресиращо е това за техните по-малки съученици от 4-ти клас. Така се ражда идеята за разработването на сайт със задачи по математика, които да вдъхнат по-голяма увереност на четвъртокласниците за предстоящото национално външно оценяване.

"Ние вече сме минали това в 4-ти клас и решихме да направим нещо полезно за тях и в същото време и ние да добием знания по информационни технологии", заяви Калоян Георгиев.

13-годишният Вичо Вичев допълни, че двамата с Калоян лесно са се сработили.

"Ние си знаехме силните страни. Калоян, моят партньор, правеше самия сайт, а аз подготвях информацията и част от игрите", добави Вичо.

Така двете момчета се заемат с разработката на сайта, като всяка сряда се събират след учебните часове. Само 4 месеца след първоначалната идея сайтът вече е факт. Страниците му съдържат информация, обобщена в 6 теми, които представят в синтезиран вид най-важното от учебното съдържание, изучавано в четвърти клас. Правилата са показани по интересен и интригуващ за учениците начин.

"Имаме заглавието на самата тема, имаме и бележки, които са три - "Важно", "Полезно" и "Внимавай". Те са нещата, на които учениците трябва да обърнат особено внимание", отбеляза Калоян Георгиев.

За да се направят упражненията приятни, учениците разработват и игри, с помощта на които децата затвърждават наученото.

"Тази задача представлява числова ос, на която трябва да подредим числата върху нея. Сложили сме условие, което е в горния ляв ъгъл. Накрая на играта има бутонче, което да проверим. Верните отговори се оцветяват в зелено. Ако има нещо грешно, то се оцветява в червено", споделя още Калоян.

В изработката на сайта Вичо и Калоян получават помощ и от своите учители по математика и информационни технологии.

"Основното, с което ние помогнахме, бяха методическите насоки - какви инструменти да използват при създаването на сайта, какви приложения, с помощта на които да направят упражненията", заяви учителят по информатика Таня Сребрева.

Според директора на ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията" в Бургас Михаил Ненов за Калоян и Вичо е било изключително важно да получат обратна връзка от своите връстници.

"Когато отстраниха някои от несъвършенствата, които по-малките ученици като крайни потребители видяха при използването на самия сайт, те вече се почувстваха достатъчно готови да го споделят на широката общественост", каза още Михаил Ненов.

Според Вичо и Кристиян ключът към успеха се крие в постоянството, затова сайтът предлага връзка с Фейсбук страница, където ежедневно на учениците се предоставя по една задача, чийто отговор те виждат на следващия ден. Бъдещите седмокласници се надяват сайтът да бъде първата им малка стъпка към големия успех.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жената в метрото е простреляна близо до станцията на летището, имала е билет за Виена
Жената в метрото е простреляна близо до станцията на летището, имала е билет за Виена
Надежда Нейнски: Конфликтът в Близкия изток оказа огромно влияние върху света и България в частност
Надежда Нейнски: Конфликтът в Близкия изток оказа огромно влияние върху света и България в частност