НОВИНИ

Ученици от Чепеларе направиха най-икономичния електромобил

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 05.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Ученици от Чепеларе направиха най-икономичния електромобил в България. С прототипа те наскоро спечелиха първо място на организираното от Варненския технически университет състезание "Енергетиката и ние". Отборът съществува от осем години.

Колата е прототип, учениците я правят, за да участват в престижни международни състезания. Това е единственият ученически отбор в България, участвал реално в състезание през 2019 година в Лондон.

Този резултат поставя отбора сред десетте най-добри в Европа в техния клас електромобили. Оттогава младежите правят още подобрения по количката, както я наричат.

"Това е най-лекият автомобил и използваме в него карбон, който има вътре, и номекс, това е специален плат, който прави самия карбон по-здрав и по-лек. Вътре имаме гуми, две спирачки, имаме бутон за газта, бутон за изключване, имаме огледала, колан, който е задължителен за самото състезание", заяви Костадин Жълтушкин.

Според Валентин Хаджиев тази машина има за цел да предава данни.

"Например максимална скорост, напрежение, ток и така нататък на някой лаптоп, устройство, за да може да следим, когато състезателят кара, да може да му казваме какво да прави, за да хаби по-малко енергия и повече километри да изминава", разказва Валентин.

Момчетата продължават да усъвършенстват своя електромобил и работят вече и по следващата версия.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идва сезонът на баловете - как да подарим щастие чрез инициативата "Подари бал"
Идва сезонът на баловете - как да подарим щастие чрез инициативата "Подари бал"
Ниски изкупни цени на млякото на пазара в Благоевград
Ниски изкупни цени на млякото на пазара в Благоевград