НОВИНИ

Ниски изкупни цени на млякото на пазара в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 05.05.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Домашно произведените млечни продукти са сред най-търсената стока на пазара в Благоевград. Въпреки това производителите се оплакват от ниска печалба. Причината - цените на млякото, сиренето и изварата са едни и същи от години. Разходите за производството им обаче са се повишили.

Евгени Грозданов има ферма за биволи. Млякото и сиренето, които произвежда, продава единствено на пазара в Благоевград. Мъжът казва, че печалбата му е минимална, но няма как да повиши цените на продуктите.

"Ние не можем да вдигаме нищо повече, макар че фуражите се вдигат. Трудна е ситуацията при нас. Прясното мляко, което е от кравите, е 1,20 лева, сигурно от 10 години не е променяна цената", заяви Евгени Грозданов.

Ако се повишат цените на млечните продукти, хората или ще спрат да ги купуват, или ще взимат по-малки количества. Това казва Салиха Мустафа, която два пъти в седмицата изминава разстоянието от Аврамово до Благоевград, за да продава стоката си.

Цените на домашно произведените продукти на пазара в Благоевград са като тези в магазинната мрежа, дори и по-ниски. Най-търсени са кашкавалът, който струва около 14 лева за килограм и сиренето, килограм от което се продава за около 11 лева. А хората казват, че ги предпочитат заради по-доброто качество.

Въпреки пандемията клиентите на фермерския пазар в Благоевград не са намалели и пред щандовете на производителите често има опашки.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Чепеларе направиха най-икономичния електромобил
Ученици от Чепеларе направиха най-икономичния електромобил
"Пътна полиция" с акция до края на седмицата, ще проверява мотористите
"Пътна полиция" с акция до края на седмицата, ще проверява мотористите