НОВИНИ

Франция отбелязва 200 години от смъртта на Наполеон (СНИМКИ)

Фани Аронова
от Фани Аронова
14:52, 05.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция отбелязва 200 години от смъртта на Наполеон Бонапарт с тържествена церемония в Дома на инвалидите, където почиват тленните му останки.

Участието на президента Еманюел Макрон направи впечатление на фона на дебата, който до днес разделя френското общество: Какъв е първият френски император? Велик военачалник, създал империя и положил основите на съвременна Франция или тиранин, който е възстановил робството в колониите?

Снимки: БНТ

Силните личности предизвикват крайни чувства. Това важи и за тази ярка фигура, която два века след смъртта си още разделя хората на всички нива във Франция. Наполеон Бонапарт е обвит в една позлатена и една черна легенда, каза академикът Жан Тюлар. През 2005 година държавните мъже се побояха да почетат 200-годишнината от коронацията на императора. Днес президентът Еманюел Макрон започна речта си с думи на пълководеца.

"Истинските завоевания, единствените, за които не съжаляваш, са тези срещу невежеството", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

И посочи какво, според него, е събрало хората на това честване.

"Битката срещу невежеството, любовта към знанията и към историята, и волята да не отстъпваме нищо на тези, които искат да заличат миналото, с мотива, че то не отговаря на техните представи за настоящето. Наполеон Бонапарт е част от нас", допълни Еманюел Макрон.

Днес отново се припомня историята - от победите в Европа, до Наполеоновия кодекс, разгрома при Ватерло и заточването на остров Света Елена. Много французи си припомниха своята част от легендата.

"Той е една от най-великите ни политически фигури. Наполеон е изключителен човек", каза Дани Жиро, жителка на Париж.

"Той е завладял цяла Европа и Наполеоновите войни са били много кървави. Интересен е в рамките на историята, но с дистанция, заради стореното от него", споделя Сириак Доне, жител на Париж.

Диспутът продължава, а саркофагът на Наполеон стои в сърцето на Париж, където толкова много неща напомнят за неговото царуване.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви: Тази титла беше по-трудна, всички искаха да ни бият
Сестри Стоеви: Тази титла беше по-трудна, всички искаха да ни бият
Румен Радев: Новият ЦИК встъпва в длъжност на 11 май
Румен Радев: Новият ЦИК встъпва в длъжност на 11 май