НОВИНИ

Готови ли са партиите за предстоящия вот през юли?

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 05.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Публичното оповестяване на вероятната дата за предсрочни избори - 11 юли, от президента Радев, веднага предизвика политически реакции.

Най-голямата партия в 45-ото Народно събрание - ГЕРБ, отново заяви готовност за предстоящите избори:

"Датата 11 юли е също толкова удачна, колкото всяка друга дата. Когато и да са изборите, ние сме в абсолютна готовност. Програмата, ако досега някой не се е запознал с нея, ще има тази възможност през следващия един месец след откриване на кампанията. Защото ми се струва, че при предходната кампания много малко се отдаваше на платформите, програмите", заяви Десислава Атанасова.

А от "Има такъв народ" очакват висока избирателна активност:

"Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са се провеждали лятото, избирателната активност е изключително сериозна, въпреки че са летни месеци. И с промените в Изборния кодекс очаквайте сериозен вот от чужбина", каза Станислав Балабанов.

От БСП обаче изразиха притеснения, че избори през лятото могат да доведат до по-ниска активност на избирателите.

"11 юли е дата, която практически предполага, че може да има по-ниска избирателна активност, защото знаете, че в активния летен сезон хората си взимат отпуски, пътуват извън местата, в които живеят. Това е единствената опасност. Но каквото е, това е за всички партии", коментира Христо Проданов.

А от ДПС бяха лаконични:

"Дата като всички други дати, въпрос на организация и възможност. Българските избиратели ще променят - не датата", каза Мустафа Карадайъ.

От "Демократична България" видяха късмет в така посочената дата.

"Чудесна дата, това беше една от датите на събитията на Росенец, считаме, че ще ни бъде попътен вятър. Миналата кампания беше доминирана от това против какво управление сме. Приключи управлението на ГЕРБ, тоест, изпълнихме една от големите задачи. Тоест, сега трябва да си говорим за какво управление сме. И другата голяма задача, която ни поставиха протестиращите - как махаме Гешев", смята Христо Иванов.

А от най-малката парламентарно представена партия - "Изправи се! Мутри вън!", разчитат на мотивацията на избирателите.

"Това, което още мога да ви кажа - правилата няма да затруднят избирателите да гласуват. И вярвам, че сте си направили ясно сметката кой иска да работи и кой просто да пребивава в Народното събрание", заяви Арман Бабикян.

Окончателна, датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори трябва да бъде определена с указ на Държавния глава.

Репортери: Гергана Гайдарова, Николай Минков и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА и УЕФА поискаха обяснение от БФС за оттеглената оставка на Михайлов
ФИФА и УЕФА поискаха обяснение от БФС за оттеглената оставка на Михайлов
Гуардиола счупи рекорд на Анчелоти в Шампионската Лига
Гуардиола счупи рекорд на Анчелоти в Шампионската Лига