НОВИНИ

БСП върна третия мандат за съставяне на правителство

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 05.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че желанието им е било да има правителство, което да реши няколко важни неща за хората - да приеме социални и икономически мерки, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела "Борисов". С тази цел са подали ръка на втората по големина партия, която не е била приета. Няма обективна възможност да съставим кабинет, заяви Корнелия Нинова, която върна връчения ѝ мандат.

Президентът Радев заяви, че в тази ситуация е явно, че отиваме към разпускане на парламента. Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне в конституционна криза. Той призова партиите да осмислят своите приоритети и да потърсят единодействие за възстановяване на върховенството на закона, борбата с фалитите и бедността.

Трябва да се действа отговорно, новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля с разпускане на НС и указа за насрочване на предсрочните избори, заяви Радев.

Очертава се изборите да са на 11 юли, заяви президентът Радев.

Първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", без техните кабинети да бъдат дори гласувани в парламента.

На 1 май Националният съвет на БСП обаче взе решение да върне мандата още при връчването му.

С това процедурата по Конституция за съставяне на правителство ще бъде изчерпана. По закон следва президентът да разпусне Народното събрание и да създаде служебен кабинет, който да подготви предсрочни парламентарни избори.

Корнелия Нинова: Надяваме се разумът да надделее и да има кабинет след следващите избори

От БСП не са водили с президента разговор с конкретни имена за служебен кабинет, съобщи Корнелия Нинова след срещата с Румен Радев.

„Оставихме този разговор за по-късно между президента и нас. Може би новината днес е, че отиваме на предсрочни избори най-вероятно на 11 юли. Тази дата крие риск за ниска избирателна активност, даваме си сметка за това, както и за отговорността, която имахме с третия мандат“, заяви Нинова.

„Това е лошото за България – в този парламент нямаше диалог. Надделя партийното его, личният егоизъм, желанието да се отиде спешно на избори, за да се спечелят още повече гласове. Това политическо късогледство доведе до тази ситуация. Знаете, че още от началото, когато започнаха мандатите, заявихме подкрепа за втората сила за 4-5 неща“, заяви още Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството осигури 1,27 млн. лв. за изграждане на детски градини и училища
Правителството осигури 1,27 млн. лв. за изграждане на детски градини и училища
Комисия в НС ще разследва полицейското насилие върху протестиращи на 10 юли и 2 септември 2020 г.
Комисия в НС ще разследва полицейското насилие върху протестиращи на 10 юли и 2 септември 2020 г.