БСП ще върне мандата

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:17, 01.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

БСП няма да предложи кабинет. Социалистите решиха, че ще върнат мандата за съставяне на правителство още на 5-и май, веднага след като президентът им го връчи. След извънредното заседание на Националния си съвет днес от БСП заявиха, че е време за следващи избори и е ред на служебно правителство.

Картите вече са поставени на масата. От БСП обявиха своето решени след близо четири часа дебати на Националния съвет на партията. Политическата интрига около третия мандат вече е ясна, това беше последното завъртане на политическата рулетка в опит да бъде съставено правителство.

Пред медиите Корнелия Нинова заяви, че няколко пъти са подавали ръка към новите партии в парламента, но тя е била отхвърлена. Според нея новите формации са показали политическа незрялост и силно его затова и промяната не е възможна.

По време на Националният съвета са били обсъдени четири варианта. Сред тях чисто партийно правителство, експертно надпартийно правителство и печелене на време чрез консултации.

"Вземането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел: продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Другата възможност, която Националният съвет избра с голямо мнозинство, 108 гласа на 5 въздържали се, беше веднага да върнем мандата. Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на страната. Това беше и окончателното решение на НС - на 5-ти получаваме мандата и го връщаме. Отиваме на предсрочни избори, за което смятаме, че отговорността трябва да бъде понесена от т.нар. нови политически субекти", заяви Корнелия Нинова.

Решението на Националния съвет съвпадна с честването на деня на труда. Празненства днес имаше на различни места в страната

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха изчезналия рибар във водите на река Въча
Откриха изчезналия рибар във водите на река Въча
Кола помете две деца в село Сладун
Кола помете две деца в село Сладун