НОВИНИ

Затоплянето продължава

bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 01.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Затоплянето в страната продължава с пълна сила, вече по-осезаемо и в сутрешните часове с необичайно високи минимални температури 15° тази сутрин в Разград, 14° в Сандански, Враца и Бургас, в София около 12°.

Максималните температури днес още ще се повишат от 26° до 31°, по-ниски за пореден ден на морския бряг от 21° до 25°. Ще преобладава слънчево време, с повече облаци в западните райони райони от страната - на отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен южен вятър.

През нощта по-значителна облачност ще има в югозападната половина от страната и на отделни места там ще превали слаб дъжд. В останалите райони ще бъде предимно ясно. Ще е почти тихо и още малко по-топло в сравнение с днес с минимални температури от 12° до 17° и максимални от 28° до 33°, отново малко по-ниски по Черноморието от 23° до 27°. Ще бъде предимно слънчево, но след обяд ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали. Ще духа слаб югозападен вятър.

Още по-топло време и в планините максималните температури в курортите ще са от 16° на Алеко до 23°-24° в Боровец и Пампорово. Ще духа умерен, по високите части временно силен западен вятър.

Преди обяд ще е предимно слънчево, през втората половина на деня в масивите от Западна България ще се развива купеста облачност и на отделни места за кратко ще превали.

Необичайно топло време за периода и на Балканите. В по-голямата част от полуострова ще бъде и предимно слънчево. Купесто-дъждовна облачност, на места с краткотрайни валежи, ще има в северозападната част на полуострова.

Предимно слънчево ще бъде и на Пиринейския и Апенинския полуостров. В Западна Европа облачността ще е променлива и ще остане сравнително хладно за началото на май. В Централна Европа ще е по-често облачно и с валежи, значителни на места в Полша, Чехия и Словакия, а в алпийския регион ще вали и сняг. Значителни валежи от дъжд ще има също и в Литва, Беларус и Украйна.

У нас в понеделник и вторник ще преобладава облачно и дъждовно време, предстои и ново захлаждане, с което дневните температури ще се доближат до обичайните за периода, а сутрешните ще се задържат сравнително високи. В сряда и четвъртък повече слънце ще има сутрин, около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има и краткотрайни валежи, главно през първия ден. Дневните температури бавно ще се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудото се случи - Благодатният огън слезе в църквата при Божи гроб
Чудото се случи - Благодатният огън слезе в църквата при Божи гроб
Първите туристи за сезона пристигнаха на остров Света Анастасия
Първите туристи за сезона пристигнаха на остров Света Анастасия