НОВИНИ

Промениха сценария на възстановката на боевете от Априлското въстание

bnt avatar logo
от БНТ
16:26, 01.05.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В Клисура днес бе кулминацията на честванията по повод 145 години от избухване на Априлското въстание. Напрежение възникна около провеждане на традиционната историческа възстановка, след като участниците бяха върнати от местната служба по Контрол на общоопасни средства, защото не са предоставили необходимите документи съгласно новите промени в Закона за оръжията.

И тази година в Клисура гръмна черешовото топче. До последно обаче не беше ясно ще има ли възстановка, защото използването на оръжията беше ограничено след промени в Закона за оръжията.

"Няма единен критерии, по който ще се работи и да се каже така ще бъде. Косаджиите в Трявна по един начин работят, в първо районно в София по друг, Карлово по трети. Копия на преднопълнещи оръжия, копия на патронни оръжия, копия означава, че е направено нещо съвременно", обясни Огнян Маринов - председател на дружество "Традиция".

Във възстановката трябваше да участват над 120 души. След като не получиха разрешение, много от тях си тръгнаха обидени.

"Разочаровани са доста колеги, поне едно 4 - 5 клуба си заминаха", каза Тихомир Тодоров - Регионален клуб Трявна.

В двора на църквата "Свети Никола" бе осветено ново знаме, реплика от 1926 г., с което клисурци са участвали в боевете.

"Беше направено с доста труд и усилия от наша страна, да издирим документи как е изглеждало. Знамето е ушито от една клисурска учителка Гана Найденова, която има нелека съдба след въстанието. Била е репресирана дълго време", разказа Николай Николов.

Историческата възстановка се проведе след преработен сценарий и в намален състав. До трудното решение организаторите стигнаха, след призива на директора на Историческия музей в града макар и за последно да бъде отдадена почит към предците ни и че е получил разрешение за оръжията от местната служба КОС в Карлово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков: Левски може да остане без лиценз
Наско Сираков: Левски може да остане без лиценз
Женският ни национален отбор по футбол с нов наставник
Женският ни национален отбор по футбол с нов наставник