НОВИНИ

200 яйца боядисаха децата в русенското село Бъзън

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 01.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

200 яйца боядисаха в навечерието на Възкресение Христово децата в русенското село Бъзън. Самодейци от 9 читалища и фолклорния танцов театър "Найден Киров" участваха в празника за най-вкусен козунак и най-красиво писано яйце.

Ден преди най-светлия християнски празник Фестивалът на яйцето в Бъзън събра деца от целия регион.

"Основната идея е децата от всички етноси да се запознаят с традициите. Както в Бъзън спазваме и празниците, и традициите по Байрям, Великден, Коледа. Всичко тук е общо", сподели Василена Цанкова – Борисова, кмет на с. Бъзън.

А децата с голямо желание се включиха в боядисването на яйцата, като следваха внимателно указанията на председателя на местното читалище Катерина Георгиева.

"Трябва да е добре сварено яйцето. Слага се малко сол, малко оцет, да може да попие самата боя и да стане по-ярко, цветно", съветва Катерина Георгиева, председател на НЧ "Светлина 1927" - Бъзън.

Задължителна част от трапезата за Великден е козунакът, а хубавият козунак трябва да е бухнал и "на конци", споделя Мария Моллова.

"Брашното зависи, яйцата също трябва да са пресни и много топло трябва да е в стаята, за да бухне хубаво тестото"", уточни Мария Моллова.

Богатата предпразнична програма в Бъзън включваше много танци и хора, а заедно с артистите от фолклорен танцов театър "Найден Киров" най-много аплодисменти заслужиха детските състави от Хотанца и Ново село.

Репортер: Андрей Кючуков

Оператор: Светослав Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският ни национален отбор по футбол с нов наставник
Женският ни национален отбор по футбол с нов наставник
КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока не се променят
КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока не се променят