НОВИНИ

Ограниченията в Германия може да паднат за ваксинирани от 1 юни

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:08, 05.05.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Една четвърт от населението на Европейския съюз вече е поне с една доза ваксина срещу COVID-19, това показват статистиките на страните членки. В Румъния правителство предлага да паднат част от ограниченията за имунизираните срещу вируса. Подобни призиви има и в Германия.

В Румъния ваксинираните срещу COVID-19 да посещават частни партита и всякакви събития на закрито, предлага правителство.

Обсъжда се рестрикциите за ваксинираните да паднат от 1 юни. Дотогава според плановете на здравните власти имунизираните срещу COVID-19 в Румъния трябва да са 5 милиона.

Темата за премахване на някои ограничения за ваксинираните навлиза все по-активно в политическия живот на Германия.

"По конституционни причини е необходимо ваксинираните и хората с отрицателни тестове да имат еднакви права - като например за имунизираните да не важи вечерният час или пък социалните ограничения", заяви Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия.

Правителството предлага имунизираните срещу COVID-19 свободно да посещават спортни и културни събития, магазини и фризьорски салони. Сега достъпът там е възможен срещу отрицателен тест. Кабинетът в Берлин вече е изготвил проектопредложение. Очаква се то да влезе за обсъждане в Бундестага още тази седмица.

Ако поставянето на ваксини в Европа продължи със сегашните темпове, през юли 70% от пълнолетните ще имат поставена доза, сочат прогнозите на Евросъюза. В световен мащаб Израел продължава да оглавява класацията на най-много ваксинирани. Почти 60% от населението на Израел вече е имунизирано. Следват Съединените щати - с около 32% имунизирани. На трето място в класацията е Великобритания - около 23% от британците вече имат поставена поне една доза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълчев: Има основание до края на учебната година всички ученици да се завърнат присъствено
Вълчев: Има основание до края на учебната година всички ученици да се завърнат присъствено
Борисов: Новите случаи на заразени продължават да падат
Борисов: Новите случаи на заразени продължават да падат