НОВИНИ

Румен Радев: Очертава се изборите да са на 11 юли

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 05.05.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Очертава се изборите да са на 11 юли, заяви президентът Радев, след като от "БСП за България" върнаха проучвателния мандат.

Държавният глава каза още, че ще разпусне сегашното Народно събрание през следващата седмица.

"Разбирам вашите мотиви, както и тези на "Има такъв народ" да върнете мандата. Оценявам високо решението на Българската социалистическа партия да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, но ако и след тези избори се стигне до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Затова използвам нашата среща да призова всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие, в името на насъщния дневен ред на България.

Възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля - да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаос в предстоящите избори. Затова и моето решение е новосформираната Централна избирателна комисия да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори.

Президентската администрация работи интензивно през празниците, подготви правилата и всички необходими документи, те са на сайта.

Какво следва оттук нататък? В 14 ч. днес ще проведа консултации с парламентарно представените партии и коалиции, всички медии сте поканени. Утре (6 май) моята комисия ще работи за проверка на съответствие на документите. На 7 май от 9 ч. ще изслушам кандидатите за Централната избирателна комисия, отново пред медиите. Очаквам указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство.

В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли", заяви президентът Радев.

Допълни пред Корнелия Нинова, че възнамерява да покани изтъкнати експерти от левицата като част от служебния кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа затвори пътя Велико Търново - Русе
Тежка катастрофа затвори пътя Велико Търново - Русе
БСП върна третия мандат за съставяне на правителство
БСП върна третия мандат за съставяне на правителство