НОВИНИ

Променлива облачност, за кратко може да превали

bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 05.05.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

След слънчевото утро през втората половина на деня облачността ще е променлива купеста и купесто-дъждовна. На места за кратко ще превали дъжд, на отделни места придружен от гръмотевици. Ще духа слаб югозападен вятър, в Източна България - до умерен югоизточен. Максималните температури ще са между 20° и 25°, по-ниски за пореден ден по Черноморието от 14° до 17°.

И през нощта на отделни места все още ще превалява, но облачността от запад ще намалява. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури утре ще са между 8° и 13°, в София около 9°.

Максималните ще се повишат и ще са от 23° до 28°, на морския бряг - от 20° до 25°. Ще преобладава слънчево време, с купеста и купесто-дъждовна облачност главно в източните райони, както и в масивите Югозападна България, където и ще превали, на места е възможно и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад, временно ще е умерен, до вечерта в по-голямата част от страната ще отслабне.

В планините повече слънце ще има до обяд. През втората половина на деня облачността ще се увеличава и главно в масивите от Югозападна България ще има краткотрайни валежи, в отделни райони и гръмотевици.

Ще бъде ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури в курортите от 7° на Алеко до 14-15° в Боровец и Пампорово.

В по-голямата част от Балканите ще бъде предимно слънчево. В северозападните райони на полуострова, по адриатическото крайбрежие, както и в планините и планинските райони, в следобедните часове ще се развива купеста облачност и на места ще има краткотрайни валежи.

Слънчево време ще преобладава и на Пиринейския и Апенинския полуостров, както и над Средиземноморието. В Западна и Централна Европа облачността ще е по-често значителна, на места с валежи, значителни във Франция, Швейцария и Германия. В крайните североизточни райони на континента и в алпийския регион ще вали сняг, а рано сутринта и на места на Британските острови и в Германия дъждът ще се примесва със сняг.

У нас затоплянето ще продължи и в петък, когато дневните температури на места ще надхвърлят 30°. Ще бъде предимно слънчево, с купеста облачност в североизточните райони. През почивните дни температурите ще се понижат. През нощта срещу събота и в събота вятърът от север-северозапад ще се усили. Главно в Източна България и Родопите ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. В неделя и в началото на следващата седмица вятърът ще се смени с източен, временно ще се усилва, особено в Източна България; Ще бъде предимно слънчево, но сутрин хладно, с минимални температури между 3° и 8° и в отделни райони са възможни слани; в понеделник дневните температури отново ще се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Българите, пристигащи в Абу Даби – с PCR, под карантина и с проследяваща гривна
МВнР: Българите, пристигащи в Абу Даби – с PCR, под карантина и с проследяваща гривна
Семейство Глейзър не смятат да продават Юнайтед
Семейство Глейзър не смятат да продават Юнайтед