НОВИНИ

Каракачанов: Изтеглянето на българския контингент от Афганистан е правилно решение

bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 05.05.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Съвсем скоро ще се наложи да изтеглим нашите военнослужещи от Афганистан и това е правилното решение". Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов днес. Министър Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха чрез видеоконферентна връзка националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Във видеоконферентната връзка участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Към момента 165 военнослужещи изпълняват воинския си дълг зад граница. В традиционната видеоконферентна връзка командирите на частите, изпълняващи задачи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз, докладваха за състоянието на контингентите и изпълнението на поставените им мисии и задачи.

Националният командир на 42-ия български контингент в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа" – Афганистан полковник Павлин Велков докладва, че в контекста на предстоящото изтегляне ситуацията остава напрегната и несигурна. Българският контингент успешно изпълнява мисията си, прилагат се мерки за защита на личния състав от разпространението на COVID-19. На територията на базата не са регистрирани случаи на коронавирус.

"Искам да Ви пожелая за оставащите седмици до началото на изтеглянето преди всичко здраве на вас и целия личен състав. Въпреки сложната ситуация в Афганистан, вие продължавате да изпълнявате своята задача по един достоен начин", подчерта Красимир Каракачанов.

"След като в средата на април на извънредна среща на министрите на отбраната и на външните работи НАТО взе решение за край на мисията в Афганистан и изтегляне до месец септември, пред Вас стои отговорната задача да приключите мисията организирано, спазвайки мерките за сигурност и противоепидемичните мерки", заяви от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на българския контингент в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "АЛТЕА" полковник Анастас Бакалов докладва, че обстановката остава относително спокойна и стабилна.

Подполковник Петко Поповски, командир на военно формирование от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово, също докладва за спокойна обстановка въпреки динамичната във вътрешнополитически план ситуация. Министър Каракачанов каза, че тази мисия е най-близо до българските граници и затова е може би една от най-важните.

Във връзка със световната пандемия адмирал Ефтимов бе категоричен, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната стоят твърдо зад сигурността на контингентите ни зад граница и са готови да реагират при всяко изменение на обстановката.

Началникът на медицински екип и национален командир на българския контингент в мисията на Европейския съюз за обучение в Мали лейтенант Венцислав Димов докладва, че няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Той благодари за оказаната пълна подкрепа от страна на ръководството на Министерството на отбраната и Военномедицинската академия.

Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов изтъкнаха високото ниво на българската военна медицина, доказано и в борбата с пандемията с COVID-19 през изминалата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кибератака в Белгия: Хакнаха парламента, университети и държавни институции
Кибератака в Белгия: Хакнаха парламента, университети и държавни институции
БФС: Мачът ЦСКА 1948 - ЦСКА София трабва да се играе
БФС: Мачът ЦСКА 1948 - ЦСКА София трабва да се играе