НОВИНИ

Първи решения на новия кабинет (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:07, 13.05.2021
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

50 лева добавка за пенсионерите ще продължат да се изплащат до края на мандата на служебното правителство. Затова даде заявка кабинетът на Стефан Янев на първото си заседание. Междувременно рокадите във втория ешелон на властта вече са в ход. Със заповед на премиера бяха назначени трима нови заместник-министри на вътрешните работи.

В началото на заседанието служебният премиер Стефан Янев обяви, че на кабинета са необходими няколко дни, за да реши как ще продължи с мерките заради COVID.

"Ще направим разговор относно перспективите за социално подпомагане и наложените от пандемията социални мерки, както и Плана за ваксинация", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Премиерът побърза да успокои обществеността.

"Работим на пълни обороти, всичко е под контрол, очаквайте информация - навременна, честна и открита, по всяко едно време", подчерта Стефан Янев.

Минути по-късно стана ясно, че макар финансовото състояние на държавата да е "изключително тежко", добавките за пенсионерите ще продължат да се изплащат до края на мандата на служебния кабинет. За социално-икономическите мерки тепърва ще се решава.

"За съжаление тяхната обезпеченост беше гарантирана за някои от мерките до края на месец май, други до края на юни", добави служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

До 10-ина дни ще стане ясно има ли пари и колко за подкрепа на бизнеса.

"Ще ви помоля да ни дадете 7 - 10 дни, за да проработим, да проиграем сценариите, да видим какво финансово обезпечение би имало за такива мерки, за да може да ви предоставим допълнително информация и как ще подкрепим икономиката, защото истината е, че, ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо, ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко", допълни служебният министър на финансите Асен Василев.

Продължиха и рокадите във втория ешелон. От поста си беше освободена шефката на Българската агенция за инвестиции, а на нейно място назначен бившият заместник-министър на икономиката Стамен Янев.

"Сутринта в 11.00 часа бившият заместник-министър вече Стамен Янев нахлу като мутра буквално в кабинета ми и бях изгонена от кабинета си, като ми беше връчена заповед от министър Кирил Петков за освобождаване, без мотиви и без предупреждение", заяви Десислава Трифонова, бивш председател на Българската агенция по инвестиции.

Скандал след назначението на нов изпълнителен директор в Агенцията по инвестиции

Освобождаването на Трифонова икономическият министър Кирил Петков обясни с желание агенцията да се ръководи от човек с повече опит.

"Много е важно в момента максимално голям опит да се влее обратно в Агенцията по инвестиции, така че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем, по най-ефективния начин", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Рокади има и в МВР. Още в първия ден беше пенсиониран административният секретар Бойко Славчев, който е един от свидетелите по разследването на ОЛАФ за покупката на нови джипове, когато служебен министър е бил Пламен Узунов, сега съветник на президента по антикорупция. Днес бяха назначени трима заместник-министри - Емил Ганчев, Венцислав Катинов и Енчо Мирчев.

Кои са новите заместник-министри в служебния кабинет

В отбраната заместник-министри са Пламен Йорданов и Александър Петков - дългогодишни служители на ведомството. Имената им обяви министърът на отбраната Георги Панайотов след заседанието, накуцвайки.

"Не мога да ви обърна внимание, налага ми се да ползвам медицински услуги, пострадах, съжалявам", обясни служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Заместник-министерските постове са попълнени още и в социалното министерство - Лазар Лазаров, Иван Кръстев и Надя Клисурска, която е бивш депутат от БСП.

В здравеопазването - д-р Тома Томов, Александър Златанов и Димитър Петров, двама от които бивши депутати от "Обединените демократични сили".

Заместници на Велислав Минеков в културното министерство са проф. Борислава Танева, Весела Кондакова и Пламен Славов. В останалите министерства назначения още няма.

БНТ: Кога можем да очакваме да имаме сформиран екип?

"Предполагам, че другата седмица ще станат нещата", заяви служебният министър па земеделието и храните проф. Христо Бозуков.

"След четири дни", каза още служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Здравният министър не се спря, за да отговори на въпроса какво ще се случи с противоепидемичните мерки и Националния оперативен щаб. Днес за първи път Щабът не даде редовния си брифинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов предложи анализ на спецправораздаването от създаването му до днес, ВСС прие
Янаки Стоилов предложи анализ на спецправораздаването от създаването му до днес, ВСС прие
Жената в метрото е простреляна близо до станцията на летището, имала е билет за Виена
Жената в метрото е простреляна близо до станцията на летището, имала е билет за Виена