Кои са новите заместник-министри в служебния кабинет

от БНТ
16:15, 13.05.2021 (обновена)
Чете се за: 09:22 мин.
У нас
новите заместник министри служебния кабинет
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на финансите са назначени Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър.

Виолета Лорер е финансист с широк международен опит в редица големи корпорации. Заемала е поста заместник-министър на икономиката в рамките на служебния кабинет през 2013 година. В последните години работи в IT сферата, както и по проекта за международен логистичен център на Летище Пловдив. Завършила е висше образование в сферата на финансите в УНСС.

Ваня Стойнева притежава дългогодишен управленски и административен опит. В рамките на професионалната си кариера е работила в четири министерства - МФ, МОН, МТСП, МИЕТ, като два пъти е заемала поста заместник-министър – била е заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство през 2017 година и заместник-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет през 2013 година. От 2019 година досега е заемала поста ръководител звено „Съответствие“ във „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Международни отношения“ от УНСС.

Моника Димитрова-Бийчър притежава магистърска степен по специалностите „Право“ и „Международни отношения“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Била е част от екипа, който създава Агенция по обществени поръчки през 2004г., участвала е в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента „Шенген“. Била е Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ към Министерство на финансите в периода 2011г. – 2016г. и директор на дирекцията. Последната й месторабота е Министерство на външните работи.

Трима зам.-министри на вътрешните работи са назначени със заповед на премиера Стефан Янев. Това са Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. От юни 2020 година досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. В периода 2014 - 2015 година е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 до септември 2018 година е ръководител на Инспекторат НЗОК.

В Министерството на труда и социалната политика като заместник-министри са назначени Иван Кръстев и Надя Клисурска.

Иван Кръстев е дългогодишен служител в Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. В периода 2013 г. – 2014 г. е заемал поста заместник-министър на образованието и науката. Притежава задълбочена експертиза в сферата на европейската интеграция. По образование е финансист, притежава също така образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Международни отношения“ от СУ „ Св. Климент Охридски“.

Надя Клисурска е народен представител в 44-то Народно събрание. Работила е в общинските администрации на Стрелча и Пазарджик. Два последователни мандата е била общински съветник в Пазарджик. От 2015 до април 2021 г. е част от адвокатската колегия в града. Завършила е право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и магистратура по специалност „Български език и история“ в ПУ „П. Хилендарски“.

От постовете си на заместник-министър в МТСП са освободени Адриана Стоименова и Султанка Петрова.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров също ще има трима заместници.

Всичките са лекари, като двама от тях са били и депутати от Обединените демократични сили.

В екипа му влизат д-р Тома Томов, началник на COVID отделението в Александровска болница.

Останалите двама са д-р Александър Златанов, който беше директор на две регионални здравни инспекции - София-област и Перник и д-р Димитър Петров, бивш управител и подуправител на НЗОК.

Четирима зам. мининистри ще има министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Мария Гайдарова ще отговаря за средното образование, проф. Генка Петрова- Ташкова за висшето. Проф. Нели Косева ще се занимава с ресор " Наука", а Евгения Пеева-Кирова с приобщаващото образование.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще има трима заместници.

Това са известната пианистка и преподавател в музикалната академия проф. Борислава Танева, Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация и историкът доц. Пламен Славов, който е бивш депутат от БСП.

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници.

Единият е Калин Атанасов, който отговаряше в министерството на външните работи за последните три гласувания на изборите в чужбина. До април Атанасов беше главен секретар на МВнР, а след изборите стана посланик в Армения.

Другият заместник-министър е Василий Такев, който беше ръководител на генералната дирекция "Двустранни отношения" в министерството.

На длъжността заместник-министър на околната среда и водите са назначени Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова.

Емилия Тончева има дългогодишна адвокатска практика. Притежава значителен опит в областта на екологичното право. Завършила е „Право“ в УНСС и „Екология и ООС“ в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Петър Димитров притежава образователно-квалификационна степен „магистър-инженер“ по специалността „Хидромелиоративно строителство“ от УАСГ. От 2003 година до 2020 година е заемал различни длъжности в Басейнова Дирекция Дунавски район с център град Плевен, като последните пет години е неин директор.

Валерия Калчева притежава значителен административен и управленски опит, работила е последователно в три министерства – МОСВ, МИЕ и МЗХ. От 2017 година досега е била член на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“.

От длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Николай Кънчев.

Новите заместник-министри на енергетиката са Мирослав Дамянов и Александър Николов.

Мирослав Дамянов притежава повече от 40 години опит в електроенергийния сектор, като 7 от тях са на ръководни позиции. Завършил е „Електроенергетика“ в Техническия университет в София, курсове за автоматизирани системи за управление и за външноикономически връзки в УНСС и курс по бизнес мениджмънт в Университета на Централен Ланкашър, Великобритания. Има множество специализации, свързани с управлението на електроенергийната система, прогнозиране на товарите, приватизация и либерализация на енергийните пазари и други в различни организации в Швейцария, Чехия, САЩ, Франция, Великобритания.

Александър Николов притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Земеделският министър проф. Христо Бозуков заяви, че засега няма назначени заместник-министри и другата седмица ще има готов екип.

Правосъдният и регионалният министър засега не коментират кои заместник-министри ще са в екипа им.

При много от министерствата новите политически кабинети все още не са качени на страниците им в интернет.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Донски елиминира втората ракета на Гърция и е на 1/4-финал в Монастир
Донски елиминира втората ракета на Гърция и е на 1/4-финал в Монастир
Челси показа новата си екипировка от рециклиран материал
Челси показа новата си екипировка от рециклиран материал