НОВИНИ

ВСС прие декларация срещу закриването на специализираните съдилища и прокуратури

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:04, 13.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Висшият съдебен съвет прие декларацията, която е срещу закриването на специализираните съдилища и прокуратури с 18 на 3 гласа. Против тази подкрепа гласуваха Лозан Панов, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

При обсъждането направи впечатление противопоставянето между Лозан Панов и Цветинка Пашкунова, която е един от авторите на декларацията.

Лозан Панов я обвини в лични интереси да напише този текст, като подчерта, че Пашкунова е избрана за член на ВСС с огромно мнозинство от Общото събрание на съдиите.

Пашкунова отговори, че е принципна и когато има опасност от намеса в независимостта на съдебната власт, това ще бъде нейната позиция и остави личните нападки на Панов към нея без коментар.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов предложи да се направи анализ на дейността на специализираното правосъдие. Главният прокурор и председателят на Върховния касационен съд подкрепиха това предложение.

"ВСС, разбира се, че може да вземе отношение и да изразява позиции по всички въпроси, които засягат съдебната власт. Аз смятам, че, обсъждайки този въпрос, ВСС трябва да се ангажира с анализ за резултатите дейността на Специализираната наказателна прокуратура и Специализирания наказателен съд от времето на тяхното създаване досега и това е основата, върху която по-нататък трябва да продължи дискусията по този въпрос", каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Висшият съдебен съвет възложи на двете колегии да разработят критерии и начин, по който да се извърши този анализ, който да бъде утвърден от пленума и във възможно най-кратки срокове след това анализът да бъде извършен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: България е сред страните в ЕС с най-малко разводи
Евростат: България е сред страните в ЕС с най-малко разводи
Изследване: Страничните ефекти се усилват при прилагане на различни видове ваксини
Изследване: Страничните ефекти се усилват при прилагане на различни видове ваксини