НОВИНИ

"Нощ на литературата" се проведе във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 13.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

За десета поредна година Велико Търново се включи в международната инициатива "Нощ на литературата". Различни артисти до късно снощи четоха текстове на съвременни европейски автори, като две от т.нар. читателски гнезда бяха под открито небе. С всяка изминала година инициативата се радва на все по-голям интерес и събира хора от различни възрасти на едно място.

Разделени в четири читателски гнезда, на едни от най-емблематичните места във Велико Търново, десетки слушаха на живо текстовете на едни от най-популярните европейски автори.

"Всъщност е много приятно да се слуша литература, съвременна, на едни места, които ги свързваме с история или религия като църквата "Св. Петър и Павел", където също се чете", сподели Мирослава Попова.

Тази година по време на "Нощ на литературата" бяха представени 12 европейски автори и 12 книги.

"С една дума хора имат нужда от съвременна литература, имат нужда от информация за съвременната литература, имат нужда да се срещнат с тези прекрасни хора артисти и имат нужда от литературни събития, които да бъдат в една нетрадиционна среда, както тук в тази прекрасна градина, както на Самоводската чаршия, както в една от най-прочутите средновековни църкви "Св. Петър и Павел" в квартал "Асенов", и разбира се, в музея "Възраждане и учредително събрание", каза Николай Зарков от Дирекция "Култура" към община Велико Търново.

Текстовете на съвременните европейски автори в "Нощ на литературата" и тази година представиха различни артисти.

"Да съм тук във Велико Търново, в който съм се родил, за мен е истинско удоволствие отново да бъда тук, това е чудесно, отново да се завърна на такова място като Търново и да се срещна с толкова много хора", сподели Леонид Йовчев.

"Търново се нуждае, защото Търново е един културен и интелектуален град със страхотен дух", каза преводачът Димитър Ангелов.

В международната "Нощ на литературата" тази година се включиха 14 български града.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха международна група за измами, петима души са арестувани
Разбиха международна група за измами, петима души са арестувани
В Благоевград започна отстраняването на излезли от употреба автомобили
В Благоевград започна отстраняването на излезли от употреба автомобили