НОВИНИ

Пътят до Кладница е затворен от февруари заради свлачища

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 13.05.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

От февруари насам пътят до село Кладница е затворен заради свлачища. Жителите на селото са принудени да използват алтернативен маршрут през вилно селище, който също е в доста лошо състояние, съобщават недоволни граждани.

Те коментираха, че пътят до Драгичево е в това състояние, дупките са големи, широки и дълбоки, и състоянието на пътя е такова от месеци.

Кметът на селото Васил Мирчев обясни, че през февруари поради свлачище главният път от републиканската пътна мрежа Драгичево - Рударци - Кладница е затворен след рехабилитация.

"В Кладница живеят вече над 2000 души. Като сложим и целия трафик - туристи, събота и неделя... Хората са се събрали тук и аз като представител на тези хора, ние вече не молим, ние вече не искаме, а настояваме, защото ситуацията излиза извън контрол", каза Мирчев.

Жителите са подготвили поредно писмо с подписи, като са готови и на гражданско неподчинение.

"Защо се бави ремонтът на това свлачище? 98-а година са регистрирали тези свлачища. Защо не беше предвидено, инвестиция за 6 милиона лева, може би и повече, да не бъдат укрепени тези участъци, ясно е, че това е свлачище, че това е основният път, че сме в планината. Този път след време ще стане непроходим", каза още кметът.

Директорът на ОПУ-Перник инж. Емилия Ваклинова каза, че свлачището се е появило през февруари, когато свлачища имаше и на други места в страната.

"Ремонтът на републиканския път все още не е завършен. Обектът не е въведен в експлоатация. В момента са направени проектните проучвания и започва изграждането на пилотно-анкерна система в участъка на свлачището. Подписано е споразумение между община Перник и Агенция "Пътна инфраструктура" за ремонт на общинския път. В момента се прави проект за ремонт, изпратено е задание до Агенцията за спешни, неотложни дейности, които ще стартират тези дни, за ремонт на лошите участъци и големите пропадания", допълни инж. Ваклинова.

Репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Симидчиев: Пандемията прилича на пожар, все още трябва да бъдем внимателни
Д-р Симидчиев: Пандемията прилича на пожар, все още трябва да бъдем внимателни
Експерт след стрелбата в метрото: Напълно е допустимо да има свидетели, които да не желаят да говорят
Експерт след стрелбата в метрото: Напълно е допустимо да има свидетели, които да не желаят да говорят