НОВИНИ

Поредна нощ на атаки в Израел

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:35, 13.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

В Близкия изток напрежението продължава - Израел е одобрил разширяването на военната кампания в ивицата Газа, твърдят местни медии, цитирани от руската информационна агенция ТАСС. Ракетният обстрел и от двете страни не спря и през изминалата нощ. Дипломатическите усилия за прекратяване на огъня също не спират.

Неспокойна нощ в град Газа. С настъпването на светлата част на денонощието ситуацията не се успокои. По данни на израелската армия от началото на ескалацията на напрежение в региона, което се случи в понеделник, от територията на ивицата Газа по посока Израел са изстреляни най-малко 1 700 ракети. Според министерството на здравеопазването на палестинския анклав жертвите към момента са повече от 70, като 17 от тях са деца.

Предполага се, че в следващите дни Израел ще усили натиска и обект на атаките ще бъдат по-значими за групировката Хамас сгради. По данни на палестински сайт израелската авиация е нанесла удари по зданията на палестинското финансово министерство и Ислямската национална банка в град Газа. Израелската страна също съобщава за жертви. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че ще прати военни в градовете със смесено население.

"Граждани на Израел, това, което се случва в нашите градове през последните няколко дни, е нетърпимо. Видяхме арабски бунтовници да палят синагоги, коли, да нападат полицаи, да нараняват мирни и невинни граждани. Това е нещо, което ние не можем да приемем. Това е анархия. Нищо не може да го оправдае", заяви Бенямин Нетаняху.

В тв обръщение президентът на Палестина Махмуд Абас заяви, че трябва да се сложи край на "окупацията".

"Йерусалим е червената линия. Йерусалим е сърцето на Палестина и неговата душа. Няма мир, сигурност или стабилност, докато градът не е напълно освободен от окупацията", каза Абас.

По инициатива на американската страна Абас е разговарял с държавния секретар на САЩ - Антъни Блинкен. Палестинският президент се е обявил за търсене на политическо решение на конфликта. Блинкен е призовал за прекратяване не огъня. По думите му и палестинците, и израелците трябва да имат равни свободи и сигурността им да бъде гарантирана. Очаква се да се проведе открито заседание на СС на ООН, посветено на ескалацията на напрежението в региона.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да направиш параклис в двора си и да го дариш на хората
Да направиш параклис в двора си и да го дариш на хората
Започна поетапното възстановяване на работата на тръбопровода в САЩ
Започна поетапното възстановяване на работата на тръбопровода в САЩ