СЗО: Пандемията от COVID-19 е била предотвратима

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:32, 12.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Пандемията от COVID-19 е била предотвратима при по-бързи и адекватни реакции - на световно, както и на местно ниво. Това е основното заключение в доклад на експертна група, поръчан от Световната здравна организация. Групата е оглавена от бившите лидери на Нова Зеландия и Либерия Хелън Кларк и Елън Джонсън Сърлийф. Препоръчва се създаването на нова глобална система за реакции при подобни кризи.

Слабости на всички нива и пренебрегване на поуките от миналото са сред основните причини пандемията да се разпространи в такъв мащаб, смятат експерти.

Докато вирусът се е разпространявал, е трупана информация, разменяни са имейли, а решенията са отлагани. Световната здравна организация не е имала достатъчни правомощия, за да разследва и да потвърди бързо, че се развива опасна епидемия, каза Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия.

Световната здравна организация е трябвало да обяви извънредно здравно положение преди края на януари 2020 г., а след като това е станало, февруари е пропилян. Много страни са изчаквали и са забавили мерките.

Това е продължаващо бедствие, което според нас е можело да се предотврати. Доказателства показват, че болестта е станала пандемия, заради провали и забавяне в готовността и способността за реагиране, каза Елън Джонсън Сирлийф, бивш президент на Либерия.

Експертите препоръчват създаване на Световен съвет по заплахите за здравето на ниво държавни и правителствени ръководители, за да се осигурят адекватни действия в бъдеще. ЕС оглавява усилията за реформи в Световната здравна организация, казват дипломати, но за тях е нужно време.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Серина претърпя поражение при завръщането си на корта
Серина претърпя поражение при завръщането си на корта
Районът около БНБ е бил отцепен заради изоставен куфар
Районът около БНБ е бил отцепен заради изоставен куфар