НОВИНИ

Колите на Гугъл отново са в България

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:32, 12.05.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Автомобилите на Гугъл се завръщат по пътищата на България и ще останат до края на октомври. В обиколката са включени близо 50 града на страната. Целта е да се актуализират изображенията в градска среда, както и по пътищата и магистралите.

Трите автомобила ще изминат стотици километри, за да архивират огромен обем от информация. София е поредна спирка от маршрута.

Първите кадри от пътищата на България са заснети през 2012 г., а услугата стартира в интернет година по-късно.

Днес актуализираните данни дават много повече възможности - като например виртуални разходки из пешеходни зони както и природни забележителности недостъпни за коли.

Камерата, монтирана на покрива, запечатва 360-градусови изображения. Обработката им отнема месеци преди да се качат в интернет.

Събраните изображения се обработват със специална технология, която размазва лицата на хората и регистрационните табели на автомобилите.

От компанията предлагат допълнителна функция за анонимност, която може да бъде активирана чрез бутона "Подаване на сигнал за проблем" в долния десен ъгъл на всяко изображение.

Настоящата актуализация се фокусира върху по-големите градове и най-популярните места. Целта е новите изображения да покажат с точност какво се е променила през годините, обясни Габриела Киореан, комуникационен мениджър на Гугъл за Централна и Източна Европа.

Колите на технологичния гигант ще останат в България до края на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръмотевици и възможност за градушки тази нощ
Гръмотевици и възможност за градушки тази нощ
Ще местят ли мантинелите на Околовръстното на Пловдив
Ще местят ли мантинелите на Околовръстното на Пловдив