НОВИНИ

Какво даде като заявка да свърши шестият служебен кабинет?

Александър Марков
от Александър Марков
18:29, 12.05.2021 (обновена)
Чете се за: 08:27 мин.
Политика
Слушай новината

Служебното правителство пое властта от третия кабинет на Бойко Борисов. На церемония при закрити врата в Министерския съвет Стефан Янев стана шестия служебен министър-председател от началото на промените. Честни избори, справяне с пандемията и антикризисни мерки - тези са сред акцентите в работата на служебното правителство.

Прозрачно и честно управление - това беше основното послание и на служебния министър-председател, и на министрите.

Точно в 10.00 ч. служебният кабинет начело със Стефан Янев излезе от сградата на администрацията на президент и пеша - по червен килим - влезе в Министерския съвет.

След разговор на четири очи с предаващия за трети път властта Бойко Борисов и официална церемония в Гранитната зала шестото служебно правителство пое властта.

Стефан Янев и министрите ще се запознаят първо с отчета по министерства и ще се заемат с три трудни задачи: организация на изборите, управление на отговора на пандемията и проверка на свършеното до момента.

Бойко Борисов пожела успех на новата власт.

Кои са служебните правителства на България от началото на прехода

Разговор на четири очи между двама премиери - един, встъпващ в длъжност, и втори, напускащ я - даде начало на предаването на властта в Министерския съвет.

Освен честност, прозрачност и професионализъм служебният премиер Стефан Янев даде заявка за съдържателно управление.

"Благодарни сме на министър-председателя и Министерския съвет", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Намекна за промяна в курса и даде първи задачи на министрите си.

"Да се запознаете с отчета на съответните министерства за 4-годишната програма какво е постигнато, какво е положителното, което трябва да продължим да надграждаме, какво още има да се направи и да се коригира курсът", каза служебният министър-председателят Стефан Янев.

Той обеща приемственост и изрази надежда кабинетът да е способен да изпълни основната си задача:

"Организирането на изборите без особени сътресения и, разбира се, да поддържаме жизненоважните функции на държавата, където са в помощ на хората, бизнеса, така че да функционира нормално до конституирането на следващия парламент", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Бойко Борисов пожела успех на кабинета и похвали президента Румен Радев за избраните от него премиер и министри.

"И аз благодаря, господин премиер, Вашият избор, като отличен офицер и дипломат, заслужава поздравления", каза Борисов.

Напомни, че правителството му си отива след пълен мандат и че служебното правителство е факт поради неспособността на 45-ото Народно събрание да излъчи мнозинство и кабинет. Борисов призова служебното правителство да работи за честни избори.

"Надявам се, да работим всички - и ние, като опозиция, и вие, като управляващи, за благото на хората, демокрацията, честните избори, да не допуснете с машинното гласуване това, което се опасяват хората, сиреч много разчитаме на Вас", каза Борисов.

И даде съвет на новата власт:

"Това ми е за трети път, мисля, или за четвърти, в който сдавам. Много е трудно, сега вече можем да си говорим на един език - и за пандемията, и за финансовата криза, и откъде и как трябва да намирате пари, защото цяла година мен никой не ме попита откъде намираме пари, а всички казваха само - давайте, давайте, давайте", каза Борисов.

Спор именно за парите и неизвършената актуализация на бюджета беляза приемането и предаването на властта във финансовото министерство.

"Няма как да направиш в последната си седмица или в последните си три дена актуализация на бюджета, която няма да отразява политиките и програмите на новото правителство", каза бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

"Аз бих направил актуализация в малък размер, която да обезпечи мерките като 60 на 40, допълнителните 50 лв. към пенсионерите, които беше ясно, че трябва да продължат след първо тримесечие", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Как да се управлява пандемията - новият здравен министър Стойчо Кацаров не е поискал съвети от отиващия си Костадин Ангелов.

"Нещата отвън винаги изглеждат по много лесен начин, пожелавам му да ги направи по-бързо, по-ефективно в полза на хората, а ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим, зависи от резултата", каза бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов.

Социалните антикризисни мерки ще продължат до края на месец май, а пари за тях има до края на юни.

"Разбира се, тепърва предстои служебното правителство да вземе своето решение как ще продължи тези мерки", каза бившият министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Акцент ще бъдат и уязвимите групи, тези, които най-много пострадаха от пандемията", каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Избори без нарушения и купен вот са приоритетите на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков.

"Ще вземем всички мерки, така че да гарантираме на българските граждани, на цялото общество провеждането на честни, прозрачни избори, които няма да има основание някой да оспорва", каза вицепремиерът и министър на външните работи Бойко Рашков.

Ще продължи ли проверката на досегашното управление, е отворен въпрос.

"Щом е казал президентът, ще има осветляване", смята вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Приемствеността в управлението ще намери най-ярко изражение и по темата Република Северна Македония.

"Има, според мен, спекулации, че служебният кабинет ще промени позицията на България", каза бившият вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, мога да го уверя, че той не е на прав път", каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

С най-големи амбиции в управлението влезе служебният министър на културата и един от основателите на т.нар. "Отровно трио" проф. Велислав Минеков.

"Това, което не беше свършено за 10 години, ще се опитаме да свършим за 2 месеца", каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

А служебният министър на образованието Николай Денков по традиция получи от Красимир Вълчев училищния звънец, който си размениха преди 4 години, когато Денков пак беше служебен министър.

На тръгване от Министерския съвет Бойко Борисов помаха на камерите, служебният премиер Стефан Янев го изпрати, а разпънатият часове по-рано червен килим беше събран.

По темата работиха: Александър Марков и Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат по делото за Милен Цветков: Ключов свидетел твърди, че подсъдимият е заспал зад волана
Обрат по делото за Милен Цветков: Ключов свидетел твърди, че подсъдимият е заспал зад волана
Напрежението в Израел не стихва, жертвите са десетки
Напрежението в Израел не стихва, жертвите са десетки