НОВИНИ

Напрежението в Израел не стихва, жертвите са десетки

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:24, 12.05.2021 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Шести ден продължава ескалацията на напрежението между израелци и палестинци. За трети пореден ден имаше ожесточена размяна на въздушни удари между израелската армия и палестински бойци, което доведе до десетки жертви и разрушения.

Над 100 ракети са били изстреляни към Тел Авив и това принуди властите да затворят летище "Бен Гурион". Нападението дойде в отговор на израелски въздушен удар срещу 13-етажна жилищна сграда, в която е имало офис на групировката "Хамас".

На ракетен обстрел са били подложени и градове, намиращи се в близост до ивицата Газа. В близкия до Тел Авив град Лод беше обявено извънредно положение заради сблъсъци между араби и еврейски заселници.

Израелският отговор през последните часове беше насочен срещу цели на "Хамас" и според израелската армия, са ликвидирани няколко командири на групировката.

Дълбоките корени на израелско-палестинския конфликт

Макар и разгорял се през последните дни, конфликтът тлее повече от 70 години. Две са ключовите дати - 1948-ма, когато е обявена държавата Израел, и 1967 г., когато е анексиран Източен Йерусалим.

Всъщност неразрешеният спор е за една и съща земя, за която претендират два народа.

Опитите за постигане на мир продължават 25 години. Най-новият мирен план беше изготвен от администрацията на американския президент Доналд Тръмп и определена като "сделката на века". Той обаче беше отхвърлен от палестинците.

Президентът Радев проведе телефонен разговор с колегата си от Израел

До новите изблици на насилие се стигна след натрупване на поредица от събития. Израелските власти наложиха строги ограничения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Последваха провокации към израелската полиция и безпрецедентно влизане на израелските сили за сигурност на Храмовия хълм, който е свято за арабите място.

Заплахата за изселване на палестински семейства от Източен Йерусалим допълнително засили напрежението. Така се стигна и до размяната на ракети, която неизменно взема жертви и сред цивилното население.

Посланик Бъчварова пред БНТ за Израел: Драматична картина, дори за хората, които са свикнали

Над 1000 ракети и снаряди са били изстреляни от палестински бойци за последните 38 часа - повечето са прехванати от израелските противовъздушни сили или са паднали, преди да прелетят въздушното пространство на Газа. Основна цел е Тел Авив, но също и други градове като Лод, Бер Шеева, Ашкелон и Ашдод.

В отговор Израел е нанесъл въздушни удари по 500 обекта, разрушени са две многоетажни сгради в Газа.

Мрачната равносметка е най-малко 43 загинали в Газа, сред които 13 палестински деца. Жертвите сред израелците са шест, включително баща и 16-годишната му дъщеря, чиято кола била поразена от ракета в град Лод, край Тел Авив.

Сцени на разруха и от двете страни. И остра размяна на реплики.

"Хамас" и "Ислямски Джихад" ще си платят. Ще платят, при това - скъпо, заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Ако Израел иска да има ескалация, ние сме готови. Ако искат да престанат - също. Ако искат да махнат ръцете си от Ерусалим - също сме съгласни, заяви Исмаил Хания, лидер на "Хамас".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство от изблика на насилие в Израел и в ивицата Газа заяви негов говорител.

"Тази стремително растяща ескалация трябва незабавно да спре. ООН работи на всички нива с всички участващи страни за спешна деескалация на ситуацията.", каза Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

Съветът за сигурност на ООН отново се събира на извънредно заседание - второто в рамките на три дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво даде като заявка да свърши шестият служебен кабинет?
Какво даде като заявка да свърши шестият служебен кабинет?
Мирослав Кирчев е на финал на олимпийската квалификация по кану-каяк
Мирослав Кирчев е на финал на олимпийската квалификация по кану-каяк