НОВИНИ

Новите говорители на ЦИК са Росица Матева и Цветозар Томов

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:12, 12.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
Политика
Слушай новината

Централна избирателна комисия с първо заседание и първо решение: говорители на ЦИК ще бъдат Росица Матева и Цветозар Томов.

Още от първия си ден комисията започна и подготовката на вота на 11 юли. До края на седмицата при областните управители трябва да се състоят консултации за съставите на районните избирателни комисии.

Условията и реда за машинно гласуване ще бъдат едно от първите решения, които новата ЦИК ще вземе. Срокът е до края на седмицата.

"Ще има достатъчно машини, ще се осигурят, точно как ще стане и колко са необходими тепърва и ние ще уточним. И за чужбина - там знаете, че трябва да се осигурят машини там, където в секциите са гласували над 300 избиратели на предходните избори или където има подадени над 300 заявления. Сега това с подадените над 300 заявления малко ще гадаем къде ще се случи, но ще направим анализ и ще предвидим необходимата бройка от машините", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Решен е и проблемът за карантинираните към датата на изборите.

"Карантинираните могат да подават заявления да гласуват и в деня на изборите ако са поставени под карантина могат да подадат заявление. Електронна е формата за подаване на заявлението, улеснен е вариантът", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Секционните комисии ще имат по-малко изчисления след края на гласуването.

"Сега протоколът от машинното гласуване, който се разпечатва от самата машина няма да се преписва от секционните избирателни комисии, а ще бъде приложение към хартиения протокол на СИК, който ще облекчи много работата им", каза Матева.

Ще бъде ли това краят на среднощните опашки по предаване на книжа - отговорът на 11 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допускат фенове на Ролан Гарос само с доказателство срещу COVID-19
Допускат фенове на Ролан Гарос само с доказателство срещу COVID-19
Опит за убийство и самоубийство в метрото до Летище София
Опит за убийство и самоубийство в метрото до Летище София