НОВИНИ

Официално: Служебният кабинет пое властта (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:04, 12.05.2021
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Президентът Румен Радев назначи служебното правителство с премиер Стефан Янев. На официална церемония държавният глава представи приоритетите на служебния кабинет. Новите министри се заклеха.

Правителство на демократичното единодействие - така президентът Радев определи втория си служебен кабинет. В него влизат експерти от ляво, дясно и центъра, а 7 от министрите са били представители в първия служебен кабинет на Радев.

45-ото Народно събрание не успя да излъчи правителство, но неговият живот не беше напразно, е оценката на президента Радев.

Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел, каза президентът Радев.

Посочи, че амбицията на новия служебен кабинет е да бъде кабинет на демократичното единодействието.

В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди, допълни президентът.

Румен Радев представи служебния кабинет, министрите се заклеха

Според държавния глава служебното правителство доказва това, което не беше постигнато в 45-ото Народно събрание - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червени линии помежду си, и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Вярва, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието.

Според Румен Радев престоят тежки месеци на съпротива от силите на статуквото. А пред служебния кабинет - важни задачи.

Да гарантира нормалното функциониране на държавата; да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот; да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата; и най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно, заяви президентът.

Според него отиващото си правителство е изцедило хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове.

Абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави, в най-трудния момент, без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса.

Радев заръча на министрите да положат максимални усилия, за да докажат, че грижата за хората е най-важният приоритет, да се справят с последствията от пандемията, да вземат, по думите му, тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост.

Стефан Янев: Аз съм човек, който не дава празни обещания

Новият служебен премиер Стефан Янев заяви:

Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години, за това, че ще работя почтено при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото.

Увери, че ще са безкомпромисни пред всякакви опити за изборни нарушения, ще положат максимални усилия за решаване на проблемите в държавата, включително и свързаните с пандемията, ще работят за възстановяване на диалога с малкия и средния бизнес.

Като най-важен акцент поставям отстояването на върховенството на закона. С моите колеги се обединяваме около мотото, което ще предложим да бъде мото на нашия кабинет, а именно: "Почтеност, прозрачност и професионализъм."

Новите министри положиха клетва в Гербовата зала. Церемонията завърши с обща снимка за спомен.

Новите министри се заклеха и се заеха с работа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев проведе телефонен разговор с колегата си от Израел
Президентът Радев проведе телефонен разговор с колегата си от Израел
България с Калейн и Тасева на Европейското във Варна
България с Калейн и Тасева на Европейското във Варна