НОВИНИ

Ескалация на напрежението в Израел - трети ден продължават въздушните удари

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:32, 12.05.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Ескалация на напрежението в Близкия изток - трети ден продължават въздушните удари между Израел и силите на ислямисткото движение "Хамас". Взаимният обстрел взе десетки цивилни жертви - от Тел Авив, през град Беер Шева, до ивицата Газа. Както "Хамас", така и израелският премиер Нетаняху обявиха, че няма да спрат. Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията.

Сирени за тревога вият в Тел Авив. Градът е огласен от експлозии. Тази нощ палестинското ислямистко движение "Хамас" изстреля над 200 ракети срещу Израел. 110 срещу Тел Авив и още 100 към Беер Шева.

Преди това израелските военновъздушни сили нанесоха удар по многоетажна жилищна сграда в ивицата Газа. В нея има предимно апартаменти, но и офис на "Хамас". Това е втора жилищна сграда, разрушена от израелските сили през тази седмица.

До ескалация на напрежението се стигна, след като израелската полиция наложи строги мерки в Ерусалим по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Стигна се и до сблъсъци около джамията "Ал Акса".

По-късно се заговори и за план за изселване на палестински семейства от Свещения град, което допълнително разгорещи страстите. От понеделник насам двете страни си нанасят въздушни удари.

Израелският военен министър Бени Ганц заяви, че досегашните удари срещу "Хамас" са само началото. Остри закани дойдоха и от премиера Бенямин Нетаняху.

"Хамас" и Ислямски Джихад ще си платят. Ще платят, при това скъпо", заяви премиерът на Израел.

"Ако Израел иска да има ескалация, ние сме готови. Ако искат да престанат - също. Ако искат да махнат ръцете си от Ерусалим - също сме съгласни", допълни лидерът на "Хамас" Исмаил Хания.

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията. Европейският съюз и САЩ призоваха за деескалация на напрежението.

Протести в защита на палестинската страна имаше от Истанбул до Ню Йорк. Това е най-сериозното разгорещяване на израелско-палестинския конфликт от 2014 г. насам.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Ангелов: Тръгваме си с изпълнен дълг към българските граждани
Костадин Ангелов: Тръгваме си с изпълнен дълг към българските граждани
ЦСКА търси първа победа над Лудогорец на "Армията" от 10 години насам
ЦСКА търси първа победа над Лудогорец на "Армията" от 10 години насам