НОВИНИ

Какви са очакванията от служебния кабинет? Коментар на Георги Пирински и Екатерина Михайлова

bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 12.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство има шанс да представи пред гражданите една обективна преценка къде се намираме в момента. Това заяви в "Денят започва" Георги Пирински, председател на 40-ото Народно събрание и бивш евродепутат.

"В новия кабинет е търсен баланс от страна на президента. В него има хора от левицата и такива, свързани с десницата", коментира проф. Екатерина Михайлова, експерт по конституционно право и заместник-председател на 40-ото Народно събрание.

По думите ѝ, встъпвайки в длъжност, всеки един от членовете на новия служебен кабинет ще се запознае с настоящата ситуация и ще може да разглежда и променя неща. Според проф. Екатерина Михайлова времето не дава възможност за съществени промени.

"Те ще заварят определена ситуация, данни, факти и на базата на нея ще трябва да вземат решение", допълни Михайлова.

Президентът Радев обяви служебното правителство - вижте кои са министрите

Според Георги Пирински служебното правителство може да даде отговори на много въпроси в политическия и обществения живот.

"Министерският съвет трябва да получи възможност да работи пълноценно. Преценките са, че това е един кабинет на хора професионалисти, които не са изградили живота си в политиката, а в съответната област, в която са се доказали", каза Пирински.

По думите му е нужно да се намери нова перспектива, тъй като не беше съставено правителство с коалиция, поради което обществото търси на кого да даде доверието си.

"Нов е моментът в развитието на обществото и на държавата. Неслучайно доста хора казват "сякаш сега сме изправени пред един избор, пред който бяхме и преди 30 години", добави Георги Пирински.

Официално: Предсрочните избори ще са на 11 юли

Едно от предизвикателствата, с които служебният кабинет ще трябва да се справи, е подготовката на предсрочните избори на 11 юли. Според проф. Екатерина Михайлова, ако те се справят с тази задача, това ще е позитив.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еди Хърн: Мач Джошуа - Фюри ще има през август в Саудитска Арабия
Еди Хърн: Мач Джошуа - Фюри ще има през август в Саудитска Арабия
Над 250 000 са вече жертвите на COVID-19 в Индия
Над 250 000 са вече жертвите на COVID-19 в Индия