НОВИНИ

Деница Сачева: Гълъб Донев е професионалист, вярвам, че ще се справи

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 12.05.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на труда и социалната политика в оставка Деница Сачева коментира в "Денят започва" служебния министър, който ще заеме мястото ѝ - Гълъб Донев.

Според нея той е професионалист и Сачева изрази мнение, че ще се справи със задачата.

"Той е известен професионалист в нашите среди, така че вярвам, че ще се справи с тази позиция, надявам се да не се поддаде на натиска на улицата и на реваншистки настроения", допълни тя.

Това, което предстои, е да се види как ще продължи подкрепата на държавата за хората и бизнеса, защото настоящите мерки действат до 31 май. Осигурени са средствата за тях и през юни, но дали те ще продължат и под каква форма - това е решение, което трябва да вземе служебното правителство, смята Деница Сачева.

Добавката към пенсиите също трябва да се реши от служебния кабинет.

"Няма да оставим празен чек на служебното правителство. Голяма част от мерките бяха критикувани непрекъснато, след това много бяха заявките, че има много хора, които са по-добри от нас и могат по-добре да управляват общите ни пари, които по-добре знаят от какво имат нужда бизнесът и хората. Дойде време, в което който имаше такива заявки, да покаже на практика какво може да направи", коментира Сачева.

Тя допълни, че не обича да дава оценки, особено на себе си, но във време на криза по думите ѝ правителството е направило така, че почти 1 млн. български граждани да получат подкрепа.

"Получиха подкрепа над 30 000 компании, бяха запазени 300 000 работни места. Имаше много сериозен пробив в сектора на туризма, на хотелиерството и ресторантьорството, защото там почти 1/3 от договорите изсветляха. Намирам това за доста добър успех", заяви Сачева.

Според нея в България е имало много и различни протести, но те са били предимно политически, социални такива не е имало, което смята, че трябва да се отдаде на адекватната политика, която е водило правителството в социалната сфера. Сачева коментира и неразбирателствата с майките с увреждания.

"Хората с увреждания имат нужда както от финансова подкрепа, така и от социални услуги, и от заместваща грижа, имат нужда и от адекватна здравна социална услуга. Хората, които са на улицата, смятат, че единствената грижа, която държавата трябва да направи, това е да плаща на роднините на тези хора, да им дава пари и те да се грижат за тях", каза тя.

По думите ѝ хората с увреждания имат нужда и от независим живот, част от тях имат нужда от рехабилитация, от адекватни социални грижи, и не могат да се отричат социалните услуги за сметка само на финансовата подкрепа за близките и роднините, която води понякога до тежки зависимости както на самите роднини, така и на самите хора с увреждания.

Още от разговора вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три дни "зелени коридори" в Русе и нов рекорд по поставяне на ваксини за денонощие
Три дни "зелени коридори" в Русе и нов рекорд по поставяне на ваксини за денонощие
Служебният премиер Стефан Янев пристигна в президентството (СНИМКИ)
Служебният премиер Стефан Янев пристигна в президентството (СНИМКИ)