НОВИНИ

Проф. Кирил Топалов: Македонската кауза обединява над 86% от българите

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 12.05.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние не можем да се откажем от нашите исторически корени и историческата ни идентичност. Тази идея от 80 години обединява почти целия български народ, заяви в "Денят започва" проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Република Северна Македония.

Той отбеляза, че във външнополитически план българите са ориентирани в две посоки - едните предпочитат европейската ориентация на България, други - руската, като единственото, което ги обединява, е македонската кауза.

Според него надеждите на политиците в Република Северна Македония македонската кауза да бъде предадена в сегашната политическа ситуация у нас са суетни.

"Никой не може да принуди България да пусне една държава, която не е скъсала с тоталитарната комунистическа държавно-творческа енергия и форма на управление и която сама се мъчи да изработи правилата, по които да бъде в ЕС. Това е чудовищно", допълни проф. Кирил Топалов.

По думите му Република Северна Македония не изпълнява задълженията си по договор със съседна страна членка.

"Вече трябва да забравим това, че са ни братя, братовчеди и т.н.", каза проф. Топалов и допълни, че трябва да гледаме на тях като на съседна държава, към която се отнасяме със симпатия, с доверие, но и тя трябва да ни върне същото.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният премиер Стефан Янев пристигна в президентството (СНИМКИ)
Служебният премиер Стефан Янев пристигна в президентството (СНИМКИ)
Пореден случай на агресия: Териер нахапа друго куче в столичен квартал
Пореден случай на агресия: Териер нахапа друго куче в столичен квартал