Проф. Кирил Топалов: Македонската кауза обединява над 86% от българите

от БНТ
08:13, 12.05.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние не можем да се откажем от нашите исторически корени и историческата ни идентичност. Тази идея от 80 години обединява почти целия български народ, заяви в "Денят започва" проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Република Северна Македония.

Той отбеляза, че във външнополитически план българите са ориентирани в две посоки - едните предпочитат европейската ориентация на България, други - руската, като единственото, което ги обединява, е македонската кауза.

Според него надеждите на политиците в Република Северна Македония македонската кауза да бъде предадена в сегашната политическа ситуация у нас са суетни.

"Никой не може да принуди България да пусне една държава, която не е скъсала с тоталитарната комунистическа държавно-творческа енергия и форма на управление и която сама се мъчи да изработи правилата, по които да бъде в ЕС. Това е чудовищно", допълни проф. Кирил Топалов.

По думите му Република Северна Македония не изпълнява задълженията си по договор със съседна страна членка.

"Вече трябва да забравим това, че са ни братя, братовчеди и т.н.", каза проф. Топалов и допълни, че трябва да гледаме на тях като на съседна държава, към която се отнасяме със симпатия, с доверие, но и тя трябва да ни върне същото.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Служебният премиер Стефан Янев пристигна в президентството (СНИМКИ)
Служебният премиер Стефан Янев пристигна в президентството (СНИМКИ)
Пореден случай на агресия: Териер нахапа друго куче в столичен квартал
Пореден случай на агресия: Териер нахапа друго куче в столичен квартал