НОВИНИ

Бившият и новият външен министър с обща декларация за ситуацията в Израел

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:24, 12.05.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

В знак на приемственост бившият и новият външен министър излязоха с обща декларация за ситуацията в Израел. Те осъдиха насилието и терора и призоваха за деескалиране на напрежението.

Екатерина Захариева отчете като голям успех на мандата си българското председателство, с което беше поставена темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа.

Новият министър Светлан Стоев очерта като приоритет организирането на изборите в чужбина, но без да се неглижират други значими външнополитически теми.

"С господин Стоев имах удоволствието да работя в министерството. Благодарение на него за българското председателство се говори и до днес. Аз много се радвам за избора на президента. Тук е важно да има човек с опит, който познава системата. Работата е отговорна и по време на избори поема отговорността за вота в чужбина", каза Захариева.

С тревога наблюдаваме в последните дни опасната обстановка в Израел, допълни Екатерина Захариева.

"Това общо изявление от името на двамата министри показва линията на приемственост. България следи с безпокойство ескалацията на напрежение в Израел. Осъждаме продължаващите ракетни атаки срещу цивилно население. Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор. Насилието и терора не са решение. Настояваме за незабавно деескалиране", каза Светлан Стоев.

Двамата си размениха подаръци в края на церемонията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА търси първа победа над Лудогорец на "Армията" от 10 години насам
ЦСКА търси първа победа над Лудогорец на "Армията" от 10 години насам
Спортинг Лисабон отново е шампипон на Португалия след 19 години!
Спортинг Лисабон отново е шампипон на Португалия след 19 години!