НОВИНИ

Как спадът в акциите на компанията "Градус" ще се отрази на пенсионните фондове

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 12.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Спадът на акциите на компанията "Градус" разклати борсовия индекс "Софикс", който също се понижи, създаде и напрежение на фондовата ни борса, която и без това е в негативно влияние и едва се крепеше. Но още по-лошото е, че скандалът ще даде отражение и на пенсионните фондове.

Спадът на акциите на компанията "Градус" е факт с над 6% само с първото споменаване на името ѝ в парламента. 7 от пенсионните фондове все още са акционери в дружеството, което сега е компрометирано след изказването на земеделския търговец Светослав Илчовски - според него чрез фиктивни сделки с фирма "Градус" е постигнат кух оборот. Скандалът е, че говорим за публична компания, листната на борсата.

Има ли измами? От Българската фондова борса изпратиха официалната си позиция, без друг коментар. Казват, че са само оператор, а допускането до търговия с акции на регулирания пазар, какъвто е случая с "Градус", става след одобрение на Комисията за финансов надзор. Казват още, че първото публично предлагане на акции на компанията става на 18 и 19 юни 2019 г. при спазени всички правила. Няма постъпили сигнали за нередности при тях.

От "Градус" също опровергават информациите за поръчки с кухи фирми и фиктивни обороти. Всички техни отчети са заверени от международни одит компании.

Пенсионните фондове се ограничиха до официалната позиция, че средствата, които са инвестирани в "Градус", били малко. Дружествата инвестирали 0,28% от активите си в компанията. Парите може и да са под половин процент, но говорим за 46 милиона лева, средства - за наши пенсии.

Прокуратурата започна проверки на изказванията, а Комисията за финансов надзор ще провери още веднъж на дейността на "Градус".

Повече за тяхната позиция и разговор на "Бизнес.БГ" с говорителя ѝ Анка Костова вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Гласът на Бизнеса": Как малка семейна фирма стигна до големите пазари за ток
"Гласът на Бизнеса": Как малка семейна фирма стигна до големите пазари за ток
Ще има ли актуализация на бюджета?
Ще има ли актуализация на бюджета?