НОВИНИ

Ще има ли актуализация на бюджета?

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 12.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Какво реално е състоянието на бюджета месец след последните избори и на прага на новите предсрочни? Ще се наложи ли актуализация и при какви обстоятелства?

Редица въпроси са заложени след няколкоседмични замервания с реплики, политически спекулации и разпределяне на милиони от трибуната на парламента - на фона, на които ковидкризата и мерките за бизнеса останаха на заден план.

За първото тримесечие антиковид мерките са в размер на 1,3 млрд. лева, но в тях влизат и други харчове на кабинета. Моментната картина показва, че след дефицита от март, в края на април хазната е на лек излишък от 115 милиона лева. Без съмнение това, което помогна да се навакса част от дупката в хазната, беше авансовото плащане на новия концесионер на "Летище София" в размер на 660 милиона лева - средства, за които през годините чувахме, че ще са за БДЖ - очевидно няма да отидат за това предназначение.

2 милиарда лева ръст на приходите отчитат от Министерство на финансите към края на април. Разходите обаче също растат, и то с много по-голям темп. Те са над 16,5 милиарда лева, което е с 21% повече спрямо същия период на миналата година.

В тях са включени и 50 лева за пенсионерите от януари до април, което струва на бюджета 420 милиона лева.

Изненадата дойде буквално в последния ден на кабинета "Борисов", от конвергентната програма на министерство на финансите за следващите 3 години, където е заложен далеч по-голям дефицит за тази година и реално излиза, че въпреки политическите обещания, ковид ни е ударил по-дълбоко.

До края на тази година дефицитът е планиран да стигне до 7 милиарда лева, вместо записаните в бюджета 5 милиарда. Ще теглим и нови заеми.

За това какво имаме в бюджетната хазна - вижте разговора в "Бизнес.БГ" с Георги Ганев, икономист и бивш председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, и икономиста Стефан Антонов.

Гледайте още теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как спадът в акциите на компанията "Градус" ще се отрази на пенсионните фондове
Как спадът в акциите на компанията "Градус" ще се отрази на пенсионните фондове
Първо заседание на служебното правителство утре
Първо заседание на служебното правителство утре