НОВИНИ

Седми протест във Варна срещу изсичането на гората в Коджа тепе

bnt avatar logo
от БНТ
22:54, 12.05.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Във Варна за седми път граждани протестираха срещу изсичането на гората в местността Коджа тепе. В началото на годината стана ясно, че на мястото се предвижда изграждане на жилищен комплекс. Според инвеститора са спазени всички изисквания. Според протестиращите обаче се изсича гора, залесена със защитна цел, затова те внесоха жалба в Окръжната прокуратура.

В частния терен в местността Коджа тепе вече са изсечени 4 декара 50-годишна борова гора, предвидена е сеч на още поне 16 декара. Протестиращите са категорични.

Искаме да спре изсичането на боровата гора, която е защитна и която е залесена в местността Коджа тепе, с цел опазване на района не само на Виница, а и дерето, което води надолу към Евксиноград, от свлачища и от потоп, заяви Марияна Неделчева.

Според протестиращите има достатъчно данни, че гората е защитна. Те искат прокуратурата да потвърди това и да уточни разминаванията в документите по случая.

Да не изсичаме гората, нека да се изясни всичко, да се задълбае надълбоко, има толкова много фрапиращи несъответствия от различните институции, смята Стоян Димитров, член на Инициативния комитет.

Гората на Коджа тепе е залесена след голямо наводнение през 1951 г. Според местните изсичането ѝ ще доведе до повтаряне на трагедията от Аспарухово. Срокът за отговор по тяхната жалба изтича на 15 май.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската опера и балет ви кани на "Танго"
Софийската опера и балет ви кани на "Танго"
Порто посреща последния сблъсък в Шампионската лига
Порто посреща последния сблъсък в Шампионската лига