НОВИНИ

Да направиш параклис в двора си и да го дариш на хората

bnt avatar logo
от БНТ
06:43, 13.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Да направиш добро е личен избор, но да направиш параклис и да го дариш е мисия. Обетът и силната вяра превърнаха една мечта в реалност. Малкият християнски храм "Свети Георги Победоносец" е дар за жителите на Шумен.

Идеята да изгради храма е на Георги Белитов от Козлодуй, който заради любовта идва в Шумен. С Йолка се познават от ученици, но съдбата решила да ги събере чак след 33 години. Двамата са заклети фенове на традициите. На всеки празник обличат народни носии и участват във възстановки на клуб "Традиция". Това е щрих от общия им житейски път, към който се прибавя благодарността и те я изразяват чрез строителството на храм.

"Надявам се да се хареса на другите хора, да посещават, вратата винаги ще е отворена за християни с добро намерение, да си запали свещичка за здраве, за упокой на роднини", каза Георги.

Първоначалната идея била храмът да бъде в центъра на квартала, но мястото не било общинско. Желанието било толкова силно, че намерило и бързо решение.

"Имахме малко съмнения къде да бъде, как ще бъде, в последния момент може да се каже, просто Господ си каза: тук трябва да бъде", сподели Йолка.

При изграждането на храма са спазени християнските канони. Предстои да се направи иконостас с иконите на Исус Христос, Света Богородица и светеца покровител Свети Георги.

"Не можете да си представите какво беше за мен на 6 май, когато запалих първата свещ, страхотно, настръхна ми кожата, както се казва, удовлетворението е много голямо, възвишено", разказа Георги.

Параклисът е жест към щастието в живота му. Докато други влюбени мъже подаряват скъпи вещи, Георги подарява вяра.

"Храм за всички, храм за любов, Бог е любов", допълни Йолка.

Параклисът не е осветен, но Георги Белитов ще изпрати писмо до Варненския и Великопреславски митрополит с молба за благослов.

Репортер: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Гаспаров след кибератаката на тръбопровод в САЩ: Споменава се България
Симеон Гаспаров след кибератаката на тръбопровод в САЩ: Споменава се България
Поредна нощ на атаки в Израел
Поредна нощ на атаки в Израел