НОВИНИ

Симеон Гаспаров след кибератаката на тръбопровод в САЩ: Споменава се България

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 13.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Хакери удариха най-големия нефтопровод в САЩ, принуждавайки оператора на системата да блокира дейността на тръбата с дължина 5500 мили, в опит да ограничи изтичането на информация. Нефтопроводът е отговорен за 45% от енергийните доставки по Източното крайбрежие на САЩ.

В "Денят започва" журналистът Симеон Гаспаров коментира, че ударът е много тежък не само за икономиката на страната, но и за здравето на хората.

"Оказа се, че вече има жена, починала вследствие на тази атака, тъй като не е могла да бъде пренесена от едно болнично заведение до друго и това е ускорило нейната смърт. Така че проблемът е наистина сериозен", коментира Гаспаров.

По думите му засега само се спекулира по въпроса кои са хакерите, но в интервю на разследващия журналист Майкъл Вайс за най-голямата обществена телевизия и медия в САЩ "Пъблик Броудкастинг" е споменато името на България. Според Вайс това е дело на руски кръгове, свързани с руското правителство.

"И той даде пример как е действано с българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Той го спомена и каза, че лично е взимал интервю от него. Каза, че тези атаки не са случайни и не са нещо необичайно вече. Само за миналата година с подобна атака в САЩ са ударени над 2400 учебни заведения, над 500 здравни заведения, над 100 държавни учреждения", каза още Гаспаров.

По думите му два града във Флорида са платили откуп от над 1 милион долара, за да си получат обратно данните.

Според него гориво има, но има проблем с презапасяването и заради паниката сред обществото се е покачила цената на бензина и вече е над 3 долара.

"Също така се получават индикации на инфлация. Някои хранителни продукти са скочили за първи път от 2008 година", допълни журналистът.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Тесла" няма да се купува с биткойни заради климатичните изменения
"Тесла" няма да се купува с биткойни заради климатичните изменения
Да направиш параклис в двора си и да го дариш на хората
Да направиш параклис в двора си и да го дариш на хората