НОВИНИ

Евгени Иванов за закриването на спецсъдилищата: Целта е да се попречи на държавата да раздаде справедливост

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 13.05.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия на ВСС, коментира в предаването "Още от деня" закриването на Специализирания съд и прокуратура.

"Аргументите са много, но най-важният е този, че трябва да се противопоставим върху това недопустимо посегателство върху независимостта на съдебната власт", заяви той.

Относно решението на правната комисия на парламента Иванов заяви, че не е видял юридическите аргументи, а добре звучащи политически внушения.

"Напротив, за мен е доста ясно видима целта, да се попречи на държавата да раздаде справедливост по отношение на тези, които са извършили тежки престъпления. Виждам една доста добре структурирана кампания, добре организирана, синхронизира, не може за един месец работа на парламента най-важното в държавата да е закриването на специализираното правосъдие", коментира още Евгени Иванов.

"Моето лично убеждение е, че тези структури работят и от работата им ефект има. Има доста присъди, осъдени са няколко хиляди лица за изминалите 10 години, до Върховния съд са стигнали 35 дела, от които 19 са потвърдени осъдителните присъди", посочи Иванов.

Той коментира и заседанието на Висшия съдебен съвет от днес.

"ВСС се включи авторитетно в първото си заседание и първа точка от дневния ред беше именно тази декларация. Съветът доста ясно каза какво е мнението му и ние изразихме подкрепа за колегите от специализираните звена. По отношение на анализа безспорно такъв е необходим. Беше посочено, че се пристъпва към такива радикални действия без никакъв анализ. Точно в обратния ред трябваше се движат събитията, първо анализ, след това действия".

Относно поискания анализ от Янаки Стоилов Иванов каза, че такъв мащабен анализ е редно да се направи, защото са минали 10 години от създаването на специализираното правосъдие. Той отбеляза, че какъвто и да е срокът за този анализ, той не може да стане бързо.

На въпроса къде би попаднал случаят "Илчовски" Иванов коментира, че случаят е още в своето начало и би трябвало да попадне именно в специализираното правосъдие.

Иванов заяви, че процедурата по избор на делегирани прокурори, които са подчинени на европейския главен прокурор е приключила.

"Ние предложихме 10 колеги, а колегията на Европейската прокуратура назначи 4. На България се полагат двама такива прокурори, в момента са назначени четирима", поясни той.

На въпроса какъв е механизма на ВСС да извършва контрол върху работата на главния прокурор Иванов отговори:

"Мисля, че решението, което се даде на Конституционния съд беше съвсем очаквано и предвидимо, всички бяха обективни в неодобрението си към този ред, който беше въведен, този нормативен ред".

Според него главният прокурор "въобще не е толкова безконтролен".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Велев, АИКБ: Ресурсите са ограничени, пари за антикризисни мерки има до края на май
Васил Велев, АИКБ: Ресурсите са ограничени, пари за антикризисни мерки има до края на май
Бойко Рашков освободи от длъжност директора на Инспектората в МВР
Бойко Рашков освободи от длъжност директора на Инспектората в МВР