По зрителски сигнал: Болница издава сертификати за ваксинация с фиктивни дати

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:08, 13.05.2021 (обновена)
25210
Чете се за: 04:47 мин.
Още
Слушай новината

Над 1 милион и 35 000 дози ваксини срещу коронавирус са поставени у нас. За последното денонощие доза защита са получили близо 36500 души. Над 362 000 българи вече са с поставени две имунизации.

На този фон проблемите с ваксинационните сертификати продължават. За документ с фиктивни дати сигнализираха зрители на БНТ. Реално те са имунизирани в Александровска болница през февруари и март. Според електронния регистър обаче са получили две дози от препарата на "Модерна" през април.

От болницата обясняват, че имало забавяне и объркване при качването на данните.

Юристи коментират, че при нежелани реакции, хората с фиктивни дати за имунизация няма да могат да търсят правата си в съда.

Здравко Георгиев работи в столично училище. С част от колегите му решили да се имунизират в Александровска болница. Поставили им първа доза от "Модерна" на 24 февруари. Месец по-късно получили втора игла.

В началото на април Здравко проверява за сертификат в здравното си досие с електронен подпис.

"Пише в медицинското ми досие, че първата ми доза е на 1 април и чакам следващата на 29 април. При условие, че аз съм ги минал и двете ваксини".

На 29 април в медицинското му досие вече е генериран сертификат за имунизация.

"Партидният номер на това, дето е поставено на 24 февруари, няма нищо общо с това, дето е поставено в сертификата", казва Здравко.

"Силно е притеснително от правна гледна точка да се издават документи, които удостоверяват нещо за здравното състояние на някой, било то най-малкото с различни дати. Това може да ни наведе на мисълта, че става въпрос за документно престъпление", обяснява Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Здравко сигнализира за проблема в здравното министерство още на 5 април.

От Александровска болница заявиха, че до тази ситуация се стигнало, защото електронната система не позволявала да се въвеждат данни за имунизация със задна дата.

"И към настоящия момент всяка имунизация се регистрира в деня на въвеждането ѝ, без да е възможно коректно вписване на датата на осъществяването ѝ. Това води и до разминаване между написаното на картончето и въведеното в системата", се казва в позиция на здравното заведение.

От болницата признават, че в началото имало известно забавяне и объркване при въвеждането на данните, защото нямали достатъчно персонал.

"Всяко едно забавяне или разминаване в системата може да се тълкува като нарушение на закона и респективно нарушаване правата на гражданите", обяснява още Мария Петрова.

От Столичната здравна инспекция обясняват, че според разпоредбите данните за имунизацията трябва да се въведат в деня на поставянето на ваксината.

"Не е редно да има разминаване в данните. Сертификатите не се изготвят ръчно, а се генерират автоматично от Регистъра въз основа на нанесените данни", казват от Регионалната здравна инспекция.

Разминаването в датите и партидните номера може да създаде сериозни проблеми.

"Няма да може да докаже с коя партида на коя дата от кого как е бил ваксиниран, ако са на лице подобни разминавания. Това прегражда пътя на всички хора, които биха могли да търсят отговорност от фармацевтичните компании за нежеланите реакции, които са развили постваксинационно", допълва Мария Петрова.

Здравко се притеснява да показва сертификата за имунизация с фиктивните дати в чужбина.

"Да не ме обвини някой, че подавам документи с невярна информация просто. Ако бяхме в истинска държава, нямаше да се стигне до този случай", смята той.

От болницата обясняват, че сертификатите на Здравко и колегите му може да бъдат коригирани от РЗИ.

За целта пунктът или имунизираният трябва да подадат молба, в която се посочва причината за исканата корекция. Право да променя данни в системата има само здравното министерство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков освободи от длъжност директора на Инспектората в МВР
Бойко Рашков освободи от длъжност директора на Инспектората в МВР
Градушка в Пловдив
Градушка в Пловдив