НОВИНИ

СПЕЦИАЛНО: Защо болница издаде невалиден сертификат за имунизация?

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 27.04.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
Здраве
Слушай новината

На фона на решението при пътуване да бъде използван сертификат за имунизация, все още има неясноти кой го издава, документът платен ли е и какво трябва да има в него, за да е валиден.

Това ясно личи от сигнал до БНТ на жена, ваксинирана с две дози "Астра Зенека". През март тя е получила документ, който не отговаря на критериите на здравното министерство.

А според електронния регистър тя е ваксинирана само с първа доза. Почти месец след завършената имунизация жената още не може да получи валиден сертификат.

Мая Стоянова се ваксинирала в "зелен" коридор. Избрала имунизационния пункт на Александровска болница. Получила първа доза "Астра Зенека" на 1 март. Определили и дата за втора игла след 28 дни.

"На 29 март ми беше поставена втора доза. На 1 април се обърнах към администрацията на болницата, за да ми бъде издаден сертификат", каза Мая Стоянова.

Мая получава документ с логото на болницата на английски език. В него са вписани датите на имунизациите. Има и печат, но не е ясно кой го е подписал.

"На въпроса ми защо не ми се издава с QR код с императивен тон от кабинета на директора ми обясниха, че Александровска издава такива сертификати", каза Мая Стоянова.

"Не би трябвало. Макар че тук все още сме в ничия земя. Това, което бихме искали да стане, е да има единен европейски документ", каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От здравното министерство обясняват, че сертификатът е с утвърден формат и се генерира автоматично в пациентското досие след поставена втора доза. Мая още не може да получи документа.

"Хилядите ваксинирани през 28 дни от януари до началото на април преди да бъде поставена "Астра Зенека" по правило от 70 дни. Сега сме заложници на компютърна програма и оставаме без сертификати. Незнайно и какви дати ще бъдат вписани в тези сертификати", каза Мая Стоянова.

И макар ,че Мая има две дози и дори документ за това, справка в електронния регистър показва, че тя е имунизирана само с една доза. Трябва да се яви за втора на 17 май. От Александровска болница отказаха интервю, но ни отговориха писмено:

"Поради доскорошното ограничение в Единния имунизационен регистър да се въвеждат втори дози на "Астра Зенека" преди 71 ден на ваксиниране на гражданите се издаваше документ от болницата, верифициращ поставянето на две дози от въпросния лекарствен продукт. Към момента системата позволява сертификат да се издава по-рано, т.е. веднага след прилагането на втора доза от въпросната ваксина", ни написаха от болницата.

Уверяват, че още утре Мая може да получи сертификатът одобрен от здравните власти. Според последните промени в Националния рамков договор документът трябва да бъде издаден от лекаря или имунизационния пункт, поставил втората доза.

"Идват пациенти, които са насочени от различни лечебни заведения и са препратени към личните си лекари за издаване на сертификат, което е в нарушение в договора. Тогава когато не сме я поставили, ние, личните лекари имат право да изискват заплащане за издаването на сертификата", каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Цената му зависи от решението на медика, обясни Николова. От здравното министерство твърдят,че за сертификат не трябва да се плаша при никакви условия. И напомнят, че всеки, който има електронен подпис, може да разпечата документа от пациентското си досие.

Репортери: Альоша Шаламанов и Цанка Николова



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международна помощ пристига в Индия за борбата с COVID-19
Международна помощ пристига в Индия за борбата с COVID-19
Фонини се кани да съди АТР заради дисквалификацията
Фонини се кани да съди АТР заради дисквалификацията