Слаб интерес на туристите към Великден в Гърция

от БНТ
15:01, 27.04.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Балкани
Слушай новината

Слаб е интересът на туристите тази година към Великден в Гърция. Границите са отворени, но ограничителните мерки не дават възможност за празнуване, както в минали години. На границата се изисква сертификат за ваксиниране, което все още малко туристи притежават. Отрицателен PCR тест и задължителната адресна регистрация. За деца над 5-годишна възраст също се изисква отрицателен тест.

Още щом преминете границата започват ограниченията. Имате право да пътувате само до посочения в регистрацията адрес, но не може да напускате района. Например имате резервация за хотел на Халкидики. При проверка от полицията ще ви пуснат да преминете през Солун до Халкидики, но щом се настаните нямате право да напускате област Халкидики до завръщане обратно. За плаж още времето не позволява, но може да се разхождате по брега на морето. Всички заведения са затворени. Храна само в хотела.

Вече работят магазините за нехранителни стоки, но с право за пазаруване в тях само за три часа на ден.

Ако на Великден сте в Гърция трябва да знаете, че има ограничения и за посещение на църквите. Влизане само с двойна маска и малък брой хора на литургия вътре в храма. Но може да останете в двора на църквата и да слушате литургията. Всичко това до 21.00 часа, когато влиза в сила вечерният час. Той е до 5.00 часа сутринта. И на празниците.

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане до 3 май

И понеже тази диаграма с мерките кое е позволено и кое не в сложна, в хотела ще ви дадат точна информация. Ако пък сте на гости при приятели - те най-добре ще ви предпазят, за да не нарушите някоя забрана и да ви глобят с 300 евро. В това отношение полицаите не правят компромис.

Маски са задължителни навсякъде, дори и навън. В колите е позволено да пътуват не повече от двама пътници и шофьора. Ако са едно семейство може и повече хора.

В тези дни повече туристически групи пристигат по островите, където времето е топло и почиват по този начин с ограничения и на дистанция при доста ниски цени.

Автор: Катя Пеева, кореспондент на БНТ в Гърция

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Антов се оказа твърде скъп за Болоня
Антов се оказа твърде скъп за Болоня
Съд оправда туркиня, убила мъжа си след години насилие над нея
Съд оправда туркиня, убила мъжа си след години насилие над нея