НОВИНИ

Пожар остави без дом шестчленно семейство от Пазарджик

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 27.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Шестчленно семейство от Пазарджик остана на улицата, след като пожар унищожи по-голямата част от жилището им. Къщата е от общинския жилищен фонд, затова ще бъде ремонтирана от общинското предприятие "Жилфонд". До тогава четирите деца и майка им могат да бъдат настанени в социален дом.

Около 21.30 часа лумва пожар в къща на пазарджишката улица "Драва". Жилището е общинско и в него живеят Валентин Робов, Любка Лазарова и четирите им деца. Когато възниква пожарът, в къщата са били само двама възрастни с две от децата.

"Бяхме вътре в стаята с брат ми, чухме че изгърмя нещо, излязохме, то вече беше станал пожар вътре, взехме децата и излязохме", разказва Любка Лазарова.

"Пожарът е локализиран сравнително бързо, но няколко часа е било необходимо на огнеборците да го потушат изцяло. Унищожена е покривната конструкция, оборудване, обзавеждане в самото жилище. Стойността на щетите тепърва ще се изчислява. Според първоначалните данни на пожарникарите, вероятната причина за възникване на инцидента е в късо съединение на електрическата инсталация", коментира Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР-Пазарджик.

Тъй като семейството е наемател на общинско жилище, след огледа на пожарната, предстои оценка на щетите от "Жилфонд".

"Ние ще извършим частично ремонтни дейности, тъй като на къщата живеят и други наши наематели. Виждате, че покривната конструкция вече не става за нищо", казва Стефан Понев, управител на "Жилфонд".

Майката Любка гледа децата, а бащата Валентин е безработен. След инцидента на жената и четирите деца е предложен подслон в Комплекс за социални услуги за деца и семейства, което те на този етап отказват. В момента те са подслонени при съседи.

"Аз не мога да оставя семейството си без мен на друго място. Съгласен съм да ни настанят някъде обаче да съм с цялото семейство, с децата ми и с жена ми и да сме заедно, а не по отделно", споделя бащата Валентин Робов.

Късметът и най-вече бързата намеса на пожарната предотвратяват разрастването на пожара и е спасена останалата част от общинската сграда, в която също живее многодетно семейство.

Репортер: Величка Ачева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС ще гласува за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК
МС ще гласува за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК
Любе Спасов: Промяна на първенството ще е незаконна и неморална
Любе Спасов: Промяна на първенството ще е незаконна и неморална