НОВИНИ

Превръщат изоставен самолет край Дунав в творческа атракция

bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 27.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Ентусиасти от Силистра обединиха усилия, за да вдъхнат нов живот на изоставен край брега на Дунав самолет "Ту 134". Целта им е да го превърнат в атракция за малки и големи.

В края на 80-те години от Гражданската авиация подарили самолета на местната власт. В началото той бил учебна база за децата, но парите за поддръжката му свършили и интересът към него изчезнал. До днес, когато местни жители, с помощта на немска организация, отварят вратите на машината, за да я преобразят.

"Идеята е летателната машина да бъде използвана за провеждането на различен тип събития - мултифункционална зала. Презентации в нетрадиционна обстановка, открити уроци", разказва Димитър Караджов.

В реновирането на самолета ще помагат експерти от Авиомузея в Бургас, като целта е да се запази неподправеният дух на епохата на социализма.

"Предстои реновиране в няколко стъпки - изграждане на електрическа инсталация, освежаване на самия летателен апарат, монтиране на мебели. Идеята е да оставим част от седалките, които са автентични", допълва Димитър Караджов.

А пилотската кабина ще изглежда така, както и при последния полет.

"Смелата ни амбиция е да я реновираме изцяло, като за целта ще използваме 3D технологии за различните копчета, с цел да се възпроизведат", каза още Димитър Караджов.

Страстта на организаторите се оказва заразителна и за младежите.

"Ще бъде много вълнуващо да се потопиш в обстановката, все едно си в самолет и летиш над облаците", споделя Габриела Ангелова.

А очакванията са, че един от последните запазени у нас самолети "Ту-134" ще е готов да приема пасажери в края на месец май.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преслав Боруков: Целта ни е 11-то място
Преслав Боруков: Целта ни е 11-то място
ЦСКА 1948 влезе в топ 6 след успех над Локомотив Пд
ЦСКА 1948 влезе в топ 6 след успех над Локомотив Пд