НОВИНИ

Задава ли се политическа криза - коментар на Андрей Райчев и Румяна Коларова

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 27.04.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Защо "Има такъв народ" избра този ход, кой ще вземе третият мандат, задават ли се предсрочни избори - в студиото на "Денят започва" коментар на политическата обстановка у нас направиха социологът Андрей Райчев и политологът проф. Румяна Коларова.

Андрей Райчев заяви, че България влиза в дълъг период на фрагментиран електорат. По думите му в този парламент членовете на партиите са влезли в непоносими отношения един с друг и те трябва веднага да прекратят това.

Според Румяна Коларова ясно се върви към предсрочни избори. Максимум 10 дни трябва да даде президентът, ясно е, че ще се опита да забави ситуацията, но това няма да е в негова полза, смята тя.

Коларова коментира предложената за премиер от Слави Трифонов Антоанета Стефанова като "знаменитост, която да прикрие срама".

"За мен оттук нататък сме свидетели на една дейност, която ще извършват почти всички партии, избрани в този парламент, да компенсират, да контролират, да ограничават щетите. Ако за БСП и ГЕРБ, това са щетите, които бяха регистрирани на изборите, за трите протестни партии това са щетите, които те натрупаха за този малък период от време, в което престояха в парламента", коментира политологът.

По думите ѝ има една единствена партия, която ще излезе без щети - това е ДПС. Особено ако увеличат броя на секциите, които са извън ЕС, те със сигурност ще отбележат още прираст на подкрепата за себе си. Оттук нататък развитието на събитията е в рамките на PR терминологията, смята Коларова.

Борисов: Слави Трифонов носи цялата отговорност за следващите провалени избори

Андрей Райчев заяви, че ГЕРБ и БСП по един начин виждат бъдещите избори, а Слави Трифонов - по друг.

"За ГЕРБ и БСП е важно да запазят, ако може малко да нараснат, би било голям успех, докато Трифонов вижда нещата по друг начин - при едни свободни избори, организирани по правила и така нататък, и с цялата му слава на втори, нещо, което никой не вярваше, той се надява да нарасне. Той едва ли мисли за щети и за пазене на резултата, обратното - иска втори мач, на който ако на първия е завършил 1:1, сега да бие с 3:1", допълни Райчев.

Той коментира, че Слави Трифонов е направил два хода две в едно - първият ход е разумен, а не хазартен - отказ от участие във властта. Антоанета Стефанова е символична част - той не я предлага за премиер, а я предлага за "като че ли премиер", тя символизира степента на радикалност на промяната, която той си представя, каза още социологът.

Слави Трифонов проговори: Не е вярно, че бягаме от отговорност

Стана ясно, че форматът Анти ГЕРБ не е управленски формат. Ако тези хора искат да управляват, по друг начин трябва да се позиционират, категорична беше проф. Коларова.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 влезе в топ 6 след успех над Локомотив Пд
ЦСКА 1948 влезе в топ 6 след успех над Локомотив Пд
Удължават извънредната епидемична обстановка у нас
Удължават извънредната епидемична обстановка у нас