НОВИНИ

ИТН предлага за премиер шахматистка и ще върне мандата. Какви са следващите ходове?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:04, 26.04.2021
Чете се за: 04:30 мин.
Политика
Слушай новината

"Има такъв народ" ще върнат мандата за съставяне на правителство, веднага щом президентът им го връчи. Новината съобщи в социалната мрежа Слави Трифонов. Кандидатът им за премиер е световната шампионка по шах Антоанета Стефанова.

Не закъсня коментарът на премиера в оставка Бойко Борисов. Той критикува партията на Слави Трифонов и призова да представят и номинациите за министри, а не само кандидата им за премиер.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отново избра Фейсбук, за да аргументира решението да върнат проучвателния мандат за излъчване на правителство. От изборите досега той предпочита този начин на общуване, макар че карантината му, заради ковид, вече изтече.

"Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", се казва в публикацията на Слави Трифонов във Фейсбук.

Политическите реакции след решението на "Има такъв народ" за мандата

В поста си Слави Трифонов напомня, че кандидатът за премиер на ИТН Антоанета Стефанова е световна шампионка по шах, има икономическо образование и говори пет езика. А сравненията, размислите и изводите оставя на избирателите. Обяснява и каква ще е реакцията на кандидата за премиер, когато получи мандата.

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата", уточни Слави Трифонов.

А за привържениците си добавя още:

"Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор".

По-късно в отговор на политическите реакции след решението си за мандата Слави Трифонов заяви: Не е вярно, че бягаме от отговорност.

Антоанета Стефанова се занимава с шах от 4-годишна възраст като първите уроци получава от баща си. На 7 години е шампионка на София, а първата престижна награда получава през 1989 г., когато става световна шампионка по шахмат за девойки.

Зад гърба си има много състезания и спечелени награди по шах. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история, пише още в поста си лидерът на "Има такъв народ".

А запалените шахматисти пред Народния театър коментираха хода му с номинацията на Антоанета Стефанова.

"Това е много мъдър ход според мен, защото е световен шампион", каза Йордан.

"Нейните плюсове са, че щом шахът е игра за интелигентни, възпитани хора. Шахът учи да комбинираш, да отсяваш, да изхвърляш", каза Димитър Пейчев.

В шаха всички знаят азбучните правила - царят и царицата са най-силни.

"Но се случва някой път - това е интересното на шаха - и други фигури да изиграят важна роля", каза Радостин.

И в политиката, като на черно-бялата дъска - се предвиждат ходове.

"Мъдър политически ход е нестандартен ход - малко очакван", казва Йордан.

Шахматистите в парка виждат политическата ситуация в държавата като:

"Има едно понятие гамбит. Гамбитът е жертва. Това е жертва за инициатива - да добиеш преимущество", смята Димитър Пейчев.

"Нито е пат, нито е гамбит, просто животът си върви", казва Радостин.

Така изглежда политическата игра през погледа на запалените шахматисти. А в политическия живот - сега на ход е президентът Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"ОСКАРИТЕ: НАДЕЖДИ И ПОБЕДИ"
"ОСКАРИТЕ: НАДЕЖДИ И ПОБЕДИ"
В Бачковския манастир очакват повече поклонници за Великден
В Бачковския манастир очакват повече поклонници за Великден