НОВИНИ

Политическите реакции след решението на "Има такъв народ" за мандата

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:22, 26.04.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" ще върнат мандата за съставяне на правителство веднага щом президентът им го връчи, съобщи във Фейсбук Слави Трифонов. Как реагираха на това останалите политически партии?

Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция, че с връщането на мандата Слави Трифонов е провалил възможността да се разгради моделът Борисов. ДПС засега се въздържат от коментар. Депутати от "Демократична България" не смятат, че президентът трябва да им връчи третия мандат, но ще излязат с обща позиция утре. От "Изправи се! Мутри вън!" препотвърдиха позицията си, че биха подкрепили само кабинет на промяната.

От БСП смятат, че партията "Има такъв народ" хвърля държавата в хаос и осигурява връщането на ГЕРБ. От ляво са убедени, че връщането на мандата блокира актуализацията на бюджета и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост. А единствената цел според тях е: промени в Изборния кодекс за овладяване на ЦИК и увеличаване на секциите в чужбина, с което помагат на ДПС. БСП завършват с твърдението, че промяната се оказала подмяна и задкулисието се преродило в нов образ.

БСП: От "Има такъв народ" хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ

За да излезе с колективна позиция, парламентарната група на "Демократична България" ще заседава утре. Депутатът Митко Кунчев увери, че до сега не са имали разговори с партията на Слави Трифонов.

"Говоря - официални. Ние в Парламента граничим с тях - тоест, ние си говорим постоянно с хората, но разговори на ниво парламентарна група не е имало. Първо, няма причина президентът да връчва на нас мандат като четвърта политическа сила с 21 народни представители. Второ, няма причина ние да приемаме такъв мандат. Народните представители са против това да се разпуска Народното събрание", обясни Митко Кунчев.

Манолова: Не трябва да се крият зад гърба на най-малкия

Председателката на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова очаква да чуе мотивите на "Има такъв народ" и Слави Трифонов за връщането на мандата.

"Да, ние сме заявили още при предизборната кампания, че бихме подкрепили кабинет на промяната, който да бъде сформиран по предложение на партиите от досегашната извънпарламентарна опозиция. Дали ние бихме взели трети мандат - решението е на президента на кого да го връчи. Не е логично да го връчи на най-малката парламентарна група. Да, ние сме активни, ние сме работливи, ние можем да носим отговорност, но не смятам, че е нормално зад гърба на най-малкия да се скрият големите", каза Манолова.

ДПС засега запазват мълчание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов с коментар за обявените намерения на "Има такъв народ" (Oбзор)
Борисов с коментар за обявените намерения на "Има такъв народ" (Oбзор)
Властта срещу Навални: Московската прокуратура спря дейността на щабовете му
Властта срещу Навални: Московската прокуратура спря дейността на щабовете му